Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

А.М. [ N1 ]

07. 12. 2023. 20:55 >> 20:55

SMISLILI NAČIN DA ODMORE

Roditelji pingvini dnevno odspavaju više od 10.000 puta

Većina roditelja se bori sa nedostatkom sna - ali neki pingvini su smislili način da se odmore.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, gnijezdeći se pingvini sa bradom spavaju više od 10.000 dnevno, piše index.hr.

Ali dremke su im kratke – oko četiri sekunde.

Istraživači iz više zemalja, predvođeni Centrom za istraživanje neuronauke u Lionu, Francuska, sproveli su studiju uzgojem pingvina sa bradom i korišćenjem daljinskog praćenja elektroencefalograma (EEG), koji otkriva promjene u moždanoj aktivnosti.

11 sati dnevnog sna

10.000 spavanja od četiri sekunde dodaju 11 sati dnevnog sna, što istraživači smatraju adekvatnim snom za roditelje pingvina.

„Ako mikrosan ispunjava funkcije sna, onda bi životinje koje treba da budu budne mogle da pribjegnu ovoj strategiji spavanja“, sugeriše studija.

Iako je mikrospavanje zabilježeno i kod drugih vrsta, uključujući ljude, istraživači kažu da je njihovo otkriće kod pingvina bilo neobično.

Oni vjeruju da bi ova vrsta spavanja „mogla da bude adaptacija da se nosi sa potrebom da ostanu budni i zaštite svoje jaje, a da i dalje imaju koristi od sna“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније