Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј. [ RSE ]

20. 08. 2023. 19:10 >> 19:12

ITALIJANSKO MINISTARSTVO KULTURE

Arheolozi otkrili nova saznanja o životu robova u Pompeji

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca svjetlo na njihov nizak status u antici, objavilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Prostorija je pronađena u vili Civiti Giuiliani, koja se nalazi oko 600 metara sjeverno od Pompeje, koju je uništila vulkanska erupcija Vezuva prije gotovo 2000 godina.

U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci dva miša i pacova.

„Te pojedinosti još jednom naglašavaju uslove siromaštva i slabe higijene u kojima su živjeli niži slojevi društva u to vrijeme“, objavilo je ministarstvo.

Nijesu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe.

Iskopavanja u toj vili sprovedena su 1907-1908. i ponovno od 2017. godine, kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači.

Pompeju i okolinu prekrio je debeo sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere eruptirao Vezuv usmrtivši hiljade Rimljana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније