Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

14. 02. 2023. 11:55 >> 11:49
1

SVETI VALENTINO

Legende o Danu zaljubljenih

Širom svijeta 14. februar se obilježava kao dan zaljubljenih, a kako to obično biva za nastanak ovog praznika veže se nekoliko "teorija" i legendi dok je najpoznatija i najrasprostranjenija ona o biskupu koji je pogubljen radi tajnog vjenčavanja parova.

Običaji iskazivanja ljubavi, razmjene poklona, dijeljenja zajedničkih trenutaka su karakteristike praznika kojim se danas slavi ljubav. Najrasprostranjenija legenda o nastanku ovog praznika je svakako ona o Svetom Valentinu, koji je zbog "borbe za ljubav" izgubio život.

Biskup Valentin ubijen je 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova što je bilo protivno carskoj zabrani. Među hrišćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. vijeku, ali tek je u 15. vijeku povezan s praznikom ljubavi. Narod ga od tada slavi kao zaštitnika zaljubljenih.

Postoji još jedna teorija koja se veže za sam nastanak praznika, a vezana je za katoličku crkvu. Tvrdi se da je katolička crkva odlučila praznik Svetog Valentina postavi usred februara u nastojanju da se "kristijanizuje" paganska proslava Luperkalija.

Luperkalija je bio praznik plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i rimskim osnivačima Romulu i Remu.

Simbol Svetog Valentina je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu, jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Kako je jedno od glavnih obilježja proslave Dana zaljubljenijh razmjena poklona, vremenom su čokolada i crvena boja postale simbol ovog praznika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније