Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B.

28. 07. 2022. 23:50 >> 23:45
1

NOVA STUDIJA

U Loh Nesu možda, ipak, postojalo "čudovište"

Postojanje čudovišta iz Loh Nesa, prema britanskim naučnicima, možda i nije potpuno nemoguće. Pošto su pronađeni fosilni ostaci pleziosaurusa u rječnom sistemu starom sto miliona godina u Maroku, koji je sada dio saharske pustinje, istraživači smatraju da je postojanje čudovišta iz Loh Nesa "uslovno moguće dokazati".

Novi rad istraživača sa Univerziteta u Batu navodi na zaključak da su pleziosaurusi, za koje se nekada smatralo da su morska stvorenja, možda živjeli u slatkoj vodi – što znači da je legendarno čudovište iz Loh Nesa moglo biti praistorijsko stvorenje.

"Drevna marokanska rijeka je bila prepuna mesoždera koji su živjeli jedni pored drugih. Ovdje nije bilo preporučljivo kupati se", navodi Dejv Martil, koautor studije.

Istraživači su prikupili fosile pleziosaurusa, dugovratih morskih gmizavaca iz reda Pleziosaurija. Pronađene su kosti i zubi stvorenja dugih tri metra, kao i kost prednjeg peraja duga jedan i po metar.

Stručnjaci tvrde da su se ove životinje pojavile u periodu kasnog trijasa (geološkog perioda koji obuhvata vrijeme prije oko 245 do 202 miliona godina). Posebno su bili rasprostranjeni tokom perioda jure.

Nesi je stvorenje ili grupa stvorenja za koje se govori da žive u jezeru Loh Nes, dubokom slatkovodnom jezeru koje se nalazi blizu grada Invernes u sjevernoj Škotskoj. Zajedno sa Bigfutom i Jetijem je jedna od najvećih misterija kriptozoologije.

Loh Nes je privukao pažnju širom svijeta 1933. godine, kada je Hug Grej napravio nekoliko snimaka, ali je samo jedan razvijen. To je bila prva fotografija navodnog čudovišta, a mnogi naučnici i stručnjaci smatraju dokaze za Nesino postojanje ili varkom ili pogrešnom identifikacijom, ali mnogi ljudi koji žive tamo vjeruju da Nesi postoji, zbog raznih misterioznih događaja koji su zabilježeni.

Univerzitet u Batu objavio je saopštenje za javnost u kojem se navodi da novo otkriće ukazuje na to da je postojanje čudovišta iz Loh Nesa "na jednom nivou, uvjerljivo".

"Pleziosaurusi nijesu bili ograničeni samo na mora, već su naseljavali i slatku vodu. Ali fosilni ostaci ukazuju takođe na to da su, poslije skoro sto pedeset miliona godina, posljednji pleziosaurusi konačno izumrli u isto vrijeme kada i dinosaurusi, prije 66 miliona godina", kažu autori studije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније