Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Klix ]

13. 03. 2021. 14:29 >> 14:29

ISTRAŽIVAČI

U svijetu se rađa rekordan broj blizanaca

U svijetu se rađa više blizanaca neko ikada ranije, potvrdili su istraživači. Svake godine se u svijetu rodi 1,6 miliona blizanaca, a jedno u 42 djece je rođeno kao blizanac.

Usljed odgođenog rađanja djeteta i korištenja medicinskih tehnika poput vantjelesne oplodnje, broj blizanaca se povećao za trećinu od osamdesetih godina prošlog vijeka.

No, to bi se moglo promijeniti jer fokus prelazi na jednu bebu po trudnoći što je ujedno i manje rizično.

Vrhunac u broju rođenih blizanaca je dostignut zbog velikog povećanja u svim regijama u proteklih 30 godina. U Aziji je zabilježeno povećanje od 32 posto, a u Sjevernoj Americi od 71 posto.

Istraživači su informacije o blizancima prikupili iz 165 zemalja između 2010. i 2015. godine te su ih uporedili s podacima iz perioda između 1980. i 1985. godine.

Broj blizanaca na hiljadu poroda je sada posebno visok u Evropi i Sjevernoj Americi, a u svijetu je povećan sa 9 u 1.000 porođaja na 12.

Broj blizanaca u Africi je uvijek bio visok i to se nije promijenilo mnogo u proteklih 30 godine, a razlog može biti rast populacije.

U Africi i Aziji se rađa oko 80 posto blizanaca kada je riječ o blizancima rođenim u cijelom svijetu.

Glavni razlozi za povećanje broja blizanaca u Evropi, Sjevernoj Americi i Okeaniji je povećanje upotrebe medicinski potpomognute reprodukcije od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Svoju ulogu imaju i odluke žena da osnivaju porodice u starijem životnom dobu, povećana upotreba kontracepcije i niska plodnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније