Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B92/Tanjug/CNN [ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2018. 22:54   >>  22:37

KRIVAC JE ČOVJEK

Umire najveći organizam na svijetu

Ogromna kolonija jasike u američkoj državi Juti, pod nazivom Pando, za koju je genetskim testovima utvrđeno da je jedinstven živi organizam, prestala je da se reprodukuje prije 30 godina, a stručnjaci navode da zbog čovjekovih aktivnosti odumire.

Pando se kao jedan jedini živi organizam prostire na površini od 43 hektara, stara je najmanje 80.000 godina, a procjenjuje se da teži više od 6.000 tona. Zovu je i Drhtavi džin, a sva stabla drveća iznad zemlje povezana su prostranim podzemnim korijenskim sistemom.

Poslije hiljada godina razvoja, međutim, Pando je u nevolji jer više ne raste, odnosno nema novih mladica. U stvari, kako je utvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One, Pando je prestala da se samoreprodukuje prije najmanje 30 godina, prenosi B92.

"Zbog čovjeka se sve ovo dešava", tvrdi Pol Rodžers sa Univerziteta u Juti.

Ljudi su omogućili da lokalna populacija jelena drastično poraste, jer su njihovi prirodni predatori skoro potpuno istrijebljeni. Osim toga, rančeri u blizini puštaju stoku, koja zajedno sa jelenima temeljno uništava nove mladice prije nego što imaju prilike da očvrsnu.

Njihovi veliki apetiti doveli su do toga da istraživački tim nije mogao da pronađe nijednu mladicu kojoj nadzemni dio nije pojeden.

"Ono što ovom čudesnom sistemu treba jeste da se odmori i zaštiti od preživara", navodi Rodžers, objašnjavajući da samo državne vlasti mogu to da urade.

Manjak novog drveća postao je evidentniji i kada su autori studije analizirali snimke iz vazduha iz 1939. godine. Tada su primijetili i da su neki djelovi tokom vremena iskrčeni.

"Na tim površinama nikada ništa nije niklo zbog kombinacije sječe, a onda i životinja koje jedu mladice", navodi Rodžers.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније