Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

30. 05. 2013. 19:23 >> 19:23
1

ISTOK NA VRHU

Najjeftiniji evropski gradovi

Već dugi niz godina internet portal 'priceoftravel.com' istražuje cijene putovanja po cijelom svijetu, te preporučuje destinacije koje nude najbolju vrijednost za novac.

Nedavno je objavljen Index 2013 za "backpackere" u kojem je upoređeno 47 evropskih gradova, među kojima su odabrani oni najpovoljniji.

Termin "backpacker" odnosi se na putnike kojima je cilj da vide što više destinacija u kratkom vremenu i koji preferiraju smještaj u hostelima ili hotelima s manjim brojem zvjezdica.

Očekivano, najjeftinije su istočnoevropske prijestonice, a među najjeftinijim destinacijama našle su se i prijestonice iz regiona.



1. Bukurešt, Rumunija

Indeks uzima u obzir, između ostalog, noćenje u hostelu i dvije vožnje javnim prevozom. Po njihovoj računici Bukurešt je najjeftiniji evropski grad, čija cijena iznosi samo 23,38 dolara po danu.

2. Sofija, Bugarska

U cijenu indeksa uključena su i tri obroka dnevno, a ona iznosi 24,43 dolara dnevno. Za Sofiju navode da ima vrlo ugodno gradsko središte i ljubazne domaćine.

3. Krakov, Poljska

Dnevna cijena je 25,06 dolara, a posjeta drugom najvećem gradu Poljske smatra se najisplativijim evropskim putovanjem. Posjetite Krakov što prije jer će se cijene uskoro povećati, baš kao što se dogodilo u Pragu i Budimpešti.

4. Sarajevo, BiH

U cijenu indeksa uključena su i tri lokalna piva, a za uživanje na ovom području nije vam potrebno mnogo novca – 25,74 dolara. Sarajevo se kao grad trudi da postane pravo evropsko turističko središte, i na dobrom je putu. Jednom kad dođete tamo, uvijek ćete poželjeti da se vratite.

5. Kijev, Ukrajina

Sve što vam treba za uživanje u ovom gradu jest 26 dolara. Iako Kijev nije grad koji se često nađe na turističkim rutama, ne bi trebalo da ga propustite. Možda vam mali problem može predstavljati njihovo neznanje engleskog, ali vjerujemo da će se i to uskoro promijeniti.

6. Riga, Letonija

Odlučite li se za Rigu, dnevno ćete potrošiti oko 26 dolara. Hosteli im, kažu, odlično izgledaju.

7. Beograd, Srbija

Cijena dnevnog boravka u Beogradu je 27,59 dolara, a za to ćete moći uživati u vrhunskom noćnom životu, malim cijenama i dobroj hrani.

8. Budimpešta, Mađarska

Boravak u mađarskoj prijestolni koštaće vas oko 31 dolara dnevno. Osim uživanja u brojnim znamenitostima, u okviru ovog budžeta možete se i okupati u banjama.

9. Varšava, Poljska

Iako većina preferira Krakov kao prvu turističku destinaciju Poljske, Varšava ubrzano radi na privlačenju turista – za boravak u poljskoj prijestonici trebaće vam 35,78 dolara dnevno.

10. Zagreb, Hrvatska

Glavni grad Hrvatske često se zaboravlja kad su u pitanju popularne turističke rute kroz Europu. S obzirom na poziciju, za Zagreb navode da je idealno za odmor na putu do mora, a s obzirom na blizinu skupe Italije, još uvijek je prilično jeftin – budžet iznosi nešto manje od 39 dolara dnevno.

11. Bratislava, Slovačka

Pomislili biste da je ovaj grad zbog blizine Beča jako popularan kod turista, ali nije baš tako. Bratislava je još uvijek neotkriven turistički biser, no s obzirom na dnevni budžet od 40 dolara, možda i ne bi trebala da bude.

 

(Index.hr)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније