Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

05. 06. 2016. 23:49 >> 23:29

OVE ILI IDUĆE GODINE

Arktik prvi put bez morskog leda

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao da ostane bez morskog leda u ovoj ili već u narednoj godini, što predstavlja jednu od najvidljivijih posljedica globalnog zagrijavanja.

Satelitski snimci čiji je autor Služba za snijeg i led SAD, nastali početkom juna, pokazuju da se pod ledom trenutno nalazi površina od 11,1 miliona kvadratnih kilometara, što je za oko 1,5 miliona kvadratnih kilometara manje od 30-godišnjeg prosjeka. 

Poređenja radi, riječ je o šest puta većoj površini od površine Velike Britanije, piše Independent. 

Piter Vadhams, profesor sa Univerziteta Kembridž, smatra da će već ove godine u septembru Arktik imati manje od jednog miliona kvadratnih kilometara pod ledom, a moguće je i da se morski led potpuno istopi. 

Ako se to ne desi ove godine, sljedeće sigurno hoće, smatra Vadhams. 

Prema mišljenju naučnika, Arktik je bez morskog leda posljednji put bio pre 120.000 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније