Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

07. 11. 2023. 15:53 >> 15:53

NESTAĆE 2025. GODINE

Još 18 mjeseci ćemo moći da vidimo Saturnove prstenove

Vrijeme ističe za posljednji pogled na Saturnove prstenove, a ostalo je samo 18 mjeseci prije nego što nam oni potpuno nestanu iz vidokruga.

NASA je potvrdila da posmatrači zvijezda imaju rok do 2025. da vide ikonične strukture prije nego što se Saturn nagne blizu Zemlje, formirajući džinovske prstenove u gotovo nevidljivu liniju. Evo kako će se to dogoditi.

Kakvi su Saturnovi prstenovi?
Saturnovi prstenovi su ogromne strukture, koje se na nekim mjestima protežu na 70.000 do 140.000 kilometara. Ipak, u poređenju sa njima su skoro tanki kao papir, visoki samo 10 metara u glavnim prstenovima, zbog čega nestaju kada se gledaju sa strane.

Oni su proporcionalno tanji od lista papira. Na većini mijesta debljine su manje od 100 metara, a sa razdaljinom većom od 1,2 milijarde kilometara jedan kilometar je zaista ništa.

Saturnovi prstenovi, s druge strane, pokrivaju ukupnu površinu jednaku površini 30 Zemljinih planeta.

Ugao vidljivosti
Međutim, prstenovi neće nestati zauvijek, već će se nagnuti prema Zemlji tokom sljedeće faze Saturnove 29-godišnje orbite.

Zbog nagiba svoje orbite, Saturn se lagano klati prema i od Sunca tokom svog orbitalnog perioda.

U avgustu, kada je Saturn bio u opoziciji, ugao nagiba je bio oko devet stepeni, a do 23. marta 2025. će pasti na nulu.

To znači da u kratkom periodu – svakih 13,7 do 15,7 godina, Zemlja savršeno vidi planetu sa strane, a pod određenim uglom, na udaljenosti od 1,2 milijarde kilometara, prstenovi kao da nestaju iz naše perspektive.

Kako sada stoji, Saturnovi prstenovi su nagnuti prema Zemlji pod uglom od devet stepeni, a do 2024. taj ugao će se smanjiti na samo 3,7 stepeni. Očigledno, prstenovi neće nestati zauvijek.

Donja strana prstenova, koju nijesmo vidjeli mnogo godina, pojaviće se u vidu, kao i južni pol planete. Maksimalni nagib koji će dostići biće 2032. godine, kada će planeta biti na 27 stepeni u odnosu na nas, što će zaista pokazati prstenove.

Promjena nagiba nije ništa novo, a o tome se mnogo zamišljalo u posljednjih nekoliko decenija. To je zapravo dobra šansa da pokušamo da uhvatimo mjesece Saturnovog sistema i dobijemo zaista jedinstven pogled na njega – barem u narednih deceniju i po, piše Daily Mail.

Posljednji put ovaj rijedak astronomski događaj desio se u septembru 2009. godine, a prije toga se nije desio od februara 1996. godine.

Astronomi neće imati drugu priliku da vide Saturn iz ove jedinstvene perspektive do oktobra 2038.

Pogled sa ivice Zemlje mogao bi da zakloni Saturnove prstenove, ali astronomi kažu da će to biti odličan trenutak za posmatranje nekih od 156 satelita planete, prenosi N1 Zagreb.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније