Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

16. 06. 2023. 08:11 >> 08:15

ISTRAŽIVANjE

Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati, a svake godine je sve duži

Postojalo je vrijeme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najjednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

Novo istraživanje o „dosadnoj milijardi“, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vrijeme, Mjesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

„Tokom vremena, Mjesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje“, pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mjesečevog „bježanja“, Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primijete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procjenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније