Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

23. 05. 2013. 11:00 >> 11:11

SAD PA TEK 2026.

Počinje "ples" planeta

Merkur, Jupiter i Venera naći će se u istom vidnom polju, a posmatrači će imati utisak da se planete vrte jedne oko drugih, što je pojava koja će se ponoviti tek 2026.

 

Svojevrsni "ples" moći će da se vidi na noćnom nebu u pravcu zapad-sjeverozapad, odmah poslije zalaska Sunca.

Te tri planete će se od 24. do 30. maja nalaziti u vidnom rasponu od pet stepeni, a 26. maja u rasponu od dva i po stepena.

Iako će izgledati da su Merkur, Jupiter i Venera veoma blizu jedni drugima, njihova stvarna udaljenost mjeriće se stotinama miliona kilometara.

Venera i Jupiter često mogu da se vide na noćnom nebu. Merkur je nešto teže opaziti, jer je svjetlost koju odbija prigušena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније