Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

01. 03. 2024. 10:26 >> 10:33

SVEČANO OTVARANJE 5. MARTA

Izložba islandskog umjetnika Erróa u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu

Svečano otvaranje izložbe islandskog umjetnika Erróa biće upriličeno u Dvorcu Petrovića u utorak, 5. marta u 19 časova, saopšteno je iz Muzeja Savremene umjetnosti Crne Gore.

Kako su kazali, na otvaranju će govoriti direktor MSUCG Vladislav Šćepanović i kustoskinje izložbe Maša Vlaović i Danielle Kvaran.

“Medijska virtualizacija stvarnosti i digitalizacija života u globalnom društvu izmijenile su epistemiološki vidik čovjeka, lišavajući ga subjektivnosti, tj. identiteta, a usmjeravajući ga sve više ka programiranim dužnostima i obavezama koje su proistekle iz kulture kapitala. Erróovo stvaralaštvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu”, zapisala je Vlaović u tekstu kataloga.

Kako navode u saopštenju, Vlaović ističe da je Erró jedan od najpoznatijih islandskih umjetnika koji je svojim predanim radom i angažovanim pristupom zavrijedio značajno mjesto i na svjetskoj umjetničkoj sceni.

“Njegova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti.”

Organizovana u hronološko-tematskom okviru, ova izložba, navode, obuhvata Erróovu umjetničku karijeru od pedesetih godina pa sve do njegovih novijih radova.

Prema njihovim riječima, izložba nastoji da pokaže kako se Erróov fond izvora vremenom bogatio i obnavljao kako bi pokrio sve moguće oblasti, od umjetnosti i bioskopa do stripova, nauke i tehnologije, istorije i politike, reklame i propagande ili erotike, kazala je u kustoskinja izložbe Danielle Kvaran.

Kvaran ističe i da Erró crpi inspiraciju iz globalizovanog svijeta i kontinuiranog protoka slika i informacija.

“Kao rodonačelnik slikanog kolaža, odnosno prakse slikanja zasnovane na pripremnim montažama gotovih slika, razvio je bujnu sagu o potrošačkom društvu i svjetskoj politici, često sa kritičkom ili satiričnom namjerom. Slobodnim kombinacijama i kontrastima slika iz različitih štampanih izvora i mjesta, stvorio je bogat, složen i često uznemirujući opus, koji razbija otvorene kulturne stereotipe i hijerarhije, spaja prošlost i sadašnjost, fikciju i stvarnost. Dovodeći umjetnost kolaža do krajnosti, njegove originalne kompozicije artikulišu tok moćnih vizuelnih narativa koji su obuhvatali „svjetsku scenu“ mnogo prije stvaranja interneta, koji je omogućio da globalizacija postane centralna tema.”

Izložba je nastala u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika. Postavka hronološki prati faze Erróovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4500 radova gradu Rejkjaviku. Na osnovu te donacije formiran je znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku.

Postavka izložbe biće realizovana u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu MSUCG, a otvorena je za javnost do 06.05.2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније