Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 11. 2023. 22:00 >> 21:59

VUJOVIĆ

Riješiti probleme koji utiču na rad Nacionalne biblioteke na Cetinju

Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević" suočava se sa izazovima loše infrastrukture, nedostataka kadra, digitalizacije, zbog čega je neophodno hitno riješiti ta pitanja smatra ministarka kulture i medija Tamara Vujović, naglašavajući opredijeljenost Vlade da poboljša uslove rada i podrži institucije kulture.

Vujović se, kako je saopšteno iz ministarstva, prilikom obilaska Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević", na Cetinju, sastala sa direktoricom Dragicom Lompar i njenim saradnicima, koji su je upoznali sa rezultatima Biblioteke i informisali o ključnim problemima s kojima se suočava.

Ona je naglasila da je potrebno hitno riješiti infrastrukturne probleme koji značajno utiču na rad Biblioteke.

“Podržavam ideje za digitalizaciju kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove modernog bibliotekarstva”, kazala je Vujović.

Istakla je da je važno da biblioteke budu samostalne, ali priznaje odgovornost kako same institucije, tako i opština koje su njihovi osnivači.

“Ovo podrazumijeva aktivno uključivanje biblioteka u donošene odluka o svom statusu i radu, što predstavlja korak ka rješavanju problema na opštinskom nivou stvarajući sinergiju u unapređenju kulturnog nasljeđa i stvaranju ravnoteže između centralne i lokalne podrške”, kazala je Vujović.

Pozvala je biblioteke da se aktivno uključe u proces kandidovanja za nacionalne konkurse što bi ojačalo njihove kapacitete i unaprijedilo kvalitet rada.

“Zabrinuta sam zbog nedostatka čitalačke kulture i predložem pokretanje kampanje za promociju čitanja, uključujući projekat uključivanja školskih biblioteka u nacionalni sistem. Ovo je ključno za podsticanje ljubavi prema čitanju među mladima i osiguravanje dostupnosti kvalitetnih resursa u obrazovanje”, smatra Vujović.

Poručila je da svi zajedno treba da rade na izgradnji održivog i prosperitetnog kulturnog sektora.

Direktorica Dragica Lompar je ukazala na dva ključna problema sa kojima se biblioteka suočava, a to su, kako je navela, loša infrastruktura i nedostatak kadra.

“Nacionalna biblioteka se već dugi niz godina suočava sa izazovima vezanim za zastarjelu infrastrukturu. Kao glavni problem ističu loše grijanje, posebno u depou, sa kotlovima iz 70-ih i 80-ih godina koji svake godine pucaju, što umnogome otežava rad tokom hladnih zimskih mjeseci”, istakla je Lompar.

Dodala je da veliki izazov predstavlja i održavanje samog objekta i da iako je raspisan tender za infrastrukturne radove, odobrenje izvođača još uvijek nije dobijeno.

U diskusiji o procesu rada Nacionalne biblioteke, zaposleni su istakli izazove u vezi s nedostatkom kadra, kao i potrebu za digitalizacijom, a naveli su i da se suočavaju s nedostatkom finansijskih sredstava i neadekvatnim softvera.

“Treba povećati broj zaposlenih, jer nedovoljan broj zaposlenih, trenutno ispod predviđenog 91 radnog mjesta, ograničava efikasno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ova stavka je, takođe, veoma značaja za poboljšanje radnog procesa i povećanje efikasnosti biblioteke”, kazala je Lompar.

Iz Biblioteke su ukazali i na probleme na lokalnom nivou, koji se, kako su naveli, reflektuju na status nesamostalnih biblioteka i poručuli da očekuju podršku Ministarstva kulture i medija u rješavanju toga problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније