Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

01. 11. 2023. 11:11 >> 11:11

SUBOTIĆ

Jedan od ciljeva da CNP opet bude član Evropske teatarske konvencije

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić je kazao da danas obilježavaju sedam decenija rada te ustanove, te da su za veliki jubilej planirane i brojne aktivnosti, ali i da je napravljen zanimljiv program za cijelu sezonu. U planu je nekoliko premijera, gostovanja, zanimljiv muzički i filmski program.

Tradicionalna dodjela nagrada je planirana u 12 sati, kada će biti uručene zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su doprinijeli radu pozorišta. Očekuju i mnogo gostiju iz regiona.

Večeras u 20 sati, kako je kazao Subotić gostujući u emisiji "Link", planiran je protokolarni dio obilježavanja, a nakon toga premijera predstave "Posjeta" u režiji Aleksandra Morfova. Repriza je planirana za sjutra večei kako je dodao, nada se dugom i bogatom životu predstave.

"Krajem novembra biće izvedena predstava "671 lov" u režiji Hane Rastoder. Priča je inspirisana otmicom putnika iz voza u Štrpcima, i to je njena magistarska predstava. Priprema se i "Ja sam jedna koja nisam" slovenačkog režisera Vita Taufera, a premijera je planirana početkom naredne godine", kazao je Subotić.

Nove predstave radiće i Ana Vukotić, Boris Liješević, Veljko Mićunović, Lidija Dedović, Danilo Marunović.

Naredne godine planiraju obnavljanje festivala Bijenale crnogorskog teatra, koji afirmiše recentu produkciju u našoj državi. S obzirom da je pozorišta produkcija posljednjih godina pojačana imaće i konkurs za savremenu domaću dramu.

Što se tiče gostovanja Subotić napominje da će sa predstavom "Nesporazum" u režiji Damjana Pejanovića nastupiti na festivalu u Užicu "Bez prevoda". U Zetskom domu će biti izvedena za dva dana.

"Jedan od ciljeva je i da budemo ponovo član Evropske teatarske konvencije, najznačajnije panevropske mreže vodećih javnih pozorišta u Evropi. CNP je do prije nekoliko godine bio član, ali je taj status nažalost ugašen, tako da smo protekla dva mjeseca radili na stvaranju preduslova da budemo primljenu u članstvo i to pitanje će se razmatrati u periodu od 9. do 11. novembra u Temišvaru. Nadam se da ćemo se vratiti iz Rumiunije sa dobrim vijestima. To članstvo nam nudi mnoge mogućnost i benefite, od pojačanja kadrovskih kapaciteta, preko koprodukcije, afirmacije pozorišta za mlade, digitalizacije i teničko-tehnološkog unapređenja rada pozorišta, pa do boljih mogućnosti za promociju projekata", objasnio je Subotić.

Direktor CNP naglašava da nacionalni tetar daje mladim kolegama mogućnosti da se afirmišu, kao i studentima koji su vrlo često dio njihovih projekata u mjeri mogućeg.

"Vjerujem da će u skorijem periodu i druge ustanove kulture u drugim crnogorskim opštinama naći neki način da se dramski umjetnici više uključe i da svi zajedno činimo pomake u razvoju sveukupne crnogorske kulture", naveo je Subotić.

Što se tiče izbora nove ministarke kulture, Subotić ističe da nije očekivao da će na tu poziciju postaviti ljekara.

"Znam da je to pitanje koji opterećuje kukturnu javnost i nisam očekivao da se na čelu resora kulture nađe doktor, ali ne znam koji planovi i program nove ministarke, pa bih radije o tome govorio kad to čujem. Važno je da Crna Gora ima nacionalni program razvoja kulture za narednih pet godina, pa vjerujem da će čitav sektor kulture imati podršku nove ministarke i da će ostavriti one poslove koji su u skladu sa tom statagijom", zaključio je Subotić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније