Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

13. 10. 2023. 11:01 >> 11:02

SEDMI PO REDU

Objavljen “Barok”, najvirtuozniji album Miloša Karadaglića

Svjetski proslavljen gitarista Miloš Karadaglić, izdao je sedmi album pod nazivom BAROQUE, koji je objavljen danas u CD i digital formatima.

Proslavljeni umjetnik, rođen u Podgorici, koji predvodi preporod klasične gitare, počinje novo poglavlje u sjajnoj karijeri prvim albumom za Sony Classical. Radi se o izboru baroknih djela posebno aranžiranih za gitaru – solo i u saradnji s Džonatanom Koenom i njegovim ansamblom Arkanđelo.

Novi album, koji je bogato i raznoliko sazvežđe remek – djela baroknih kompozitora, prekretnica je u impresivnoj svjetskoj karijeri Miloša Karadaglića.

“Sve što sam naučio i doživio u dosadašnjem muzičkom životu, svi uticaji i razne muzičke tradicije, slivaju se u ovaj album. Želio sam da prenesem novu viziju baroka, sa svom raznolikošću stilova i tekstura, a da pritom očuvam urođenu intimnost i tipičnu ljepotu zvuka gitare”, poručio je crnogorski umjetnik.

Album je dostupan na https://milos.lnk.to/baroque, a osim nevjerovatnih reakcija publike, već osvaja i kritičare širom svijeta:

“Barok je do sada najvirtuozniji album crnogorskog klasičnog gitariste Miloša Karadaglića. Zapravo, on postavlja čuveno pitanje „Sonata, šta hoćeš od mene?“ i sluša odgovor prije nego što nam ga saopšti na najjasniji, najelegantniji i najdirljiviji način”, objavljeno je u britanskom magazinu Gramophone.

Na albumu, osim Marčelovog, izvodi djela Domenika Skarlatija, Džordža Friderika Handela, Kuperina i drugih, ali i stavove iz Vivaldijevih djela „La Notte“ i „L’estro Armonico“. Karadaglić će djela iz „Baroka” izvesti u u novembru ove godine u Karnegi holu u Njujorku. Potom predstoji šest koncerata, od 14. do 21. januara iduće godine, u Velikoj Britaniji, te će na proljeće uslijediti turneja u Sjevernoj Americi.

“Miloš je želio da posebno predstavi gitaru u širokom spektru evropskih uticaja, a ne samo u poznatijem španskom kontekstu. Ovdje je odabrao svjetlucava djela devet kompozitora, od kojih većina nikada prije nije svirana na solo gitari”, naglasili su izdavači.

Sony Classical ne krije zadovoljstvo zbog saradnje sa crnogorskim instrumentalistom koji je svojim debi albumom bio 28 sedmica na vrhu liste klasične muzike u Velikoj Britaniji. Karadaglić je, između ostalog, uvršten među šest najboljih klasičnih gitarista prošlog vijeka, prema BBC Music magazinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније