Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

28. 09. 2023. 13:05 >> 13:08

SPOMEN DOM "STEFAN MITROV LjUBIŠA"

Izložba “Italija kakvu još niste upoznali” u Budvi

U organizaciji Javne ustanove Muzeji i galerije Budve i Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi 26. septembra otvorena je izložba fotografija “Italiju kakvu još niste upoznali”, prerano preminulog arhitekte Nemanje Bogdanovića.

Bogdanović je rođen 1987. godine u Aranđelovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomiraoi je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Mladi, izuzetno obrazovani i daroviti arhitekta, umjetničkih sklonosti, govorio je njemački, francuski, engleski i italijanski jezik i desetak godina svog kratkog života proveo je u putovanjima po evropskim zemljama. Najduže je boravio u Italiji, obišavši osamnaest od dvadeset regija ove zemlje i prešavši trideset hiljada kilometara.

Više hiljada fotografija, nastalih na tom putu, plod su njegove želje, kako je sam zapisao, “da na najbolji mogući način upozna ovu zemlju, njene ljepote i njene ljude”.

Nakon što se vratio u rodni kraj došlo je do saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda i prve samostalne izložbe u Kladovu. Dalje planove prekinuo je Nemanjin iznenadni odlazak 2021. godine, u 34. godini života. No, Nemanjina ideja nastavila je da živi zahvaljujući zalaganju njegove majke Snežane Bogdanović i Italijanskog instituta za kulturu, koji je prepoznao značaj ove interkulturalne inicijative.

Tako je izložba posthumno organizovana u brojnim gradovima u Srbiji kao i u Crnoj Gori, a u Budvi se našla zahvaljujući direktorici JU Muzeji i galerije Budve mr Luciji Đurašković, istoričarki umjetnosti, koja je na otvaranju izložbe naglasila duboke istorijske u kulturne veze Crne Gore i Italije, što je, uz nesumnjivu umjetničku vrijednost izloženih eksponata, bio opredjeljući momenat za njenu organizaciju:

Ovog puta Nemanja Bogdanović omogućio nam je da kroz njegovu umjetničku fotografiju i njegovo talentom obdareno oko sagledamo i doživimo nama blisku Italiju iz jednog sasvim drugog ugla, ponovo se zbližujući i ostvarujući kulturnu saradnju, rekla je između ostalog Đurašković.

Kustoskinja izložbe istoričarka umjetnosti Vasilisa Gagović predočila je osnovne podatke iz biografije Nemanje Bogdanovića, dok je Snežana Bogdanović otvorila izložbu, naglašavajući upravo njen interkulturalni karakter, kao i umjetničke tendencije i dimenzije izloženih fotografija.

Izložba je otvorena do 5. oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније