Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

27. 09. 2023. 16:23 >> 16:24

VLAOVIĆ

Saradnja sa UNOPS-om nova perspektiva za kulturnu infrastrukturu

Saradnja Crne Gore sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) doprinijeće unapređenju kulturne infrastrukture i očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa zemlje, poruka je ministarke kulture i medija Maše Vlaović.

Ona je danas imala sastanak sa direktoricom više-državne kancelarije UNOPS-a Michelom Telatin i projektnim menadžerom Armenom Čekićem.

Ministarka je kazala da su unapređenje infrastrukture kulturnih ustanova i očuvanje kulturnog nasljeđa kontinuirani zadaci Ministarstva kulture i medija.

“Do toga cilja možemo doći samo zajedničkim djelovanjem sa partnerima, poput UNOPS-a. Mi smo otvoreni za saradnju koja će biti korisna za obje strane, kako u smislu implementacije projekata, tako i u kontekstu nadogradnje kapaciteta za upravljanje projektima”, istakla je Vlaović na sastanku na kojem je razmatrana potencijalna saradnja između Ministarstva kulture i medija i UNOPS-a u oblasti unapređenja infrastrukture kulturnih ustanova i kulturnih dobara.

Ona je predstavila infrastrukturne projekte koje Ministarstvo planira sprovesti, sa posebnim akcentom na Muzej savremene umjetnosti (MSU).

Naglasak je stavljen na činjenicu da će uskoro biti raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje novog objekta MSU, na kom će učešće uzeti neka od vodećih imena kada je riječ o domenu arhitekture.

Vlaović je rekla da je projekat izgradnje novog muzeja veoma važan za Glavni grad i državu i da je posebno usmjeren na održivost i poštovanje principa zelene agende.

“Ovo nije samo investicija u kulturu, već i u zaštitu životne sredine. To će biti prvi muzej u Crnoj Gori koji će se ponosno istaći kao primjer održive arhitekture. Izgradnjom ovog muzeja, stvaramo ne samo mjesto koje će čuvati i izložiti bogato kulturno nasljeđe, već i simbol održivosti i kreativnosti. Ovaj projekat će doprinijeti razvoju turizma, edukaciji, i podsticati umjetničku scenu”, smatra Vlaović.

Telatin je kazala da je veoma zadovoljna što mogu podržati Ministarstvo kulture i Vladu u nastojanjima da unaprijede infrastrukturne kapacitete namijenjene kulturi.

"Infrastruktura nije svrha sama sebi, već značajan faktor razvoja. U ovom pogledu UNOPS će, kao organizacija UN upravo sa ovim mandatom, na raspolaganje Crnoj Gori staviti svoju ekspertizu i iskustvo, u želji da doprinesu nastojanjima za što kvalitetnijim kulturnim razvitkom", istakla je Telatin.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Milena Durutović istakla je da ova saradnja predstavlja primjer kako se kroz sinergiju resursa i stručnosti može postići značajan društveni i kulturni napredak, sa posebnim naglaskom na održivost i ekološku odgovornost.

“Muzej savremene umjetnosti postaće ne samo kulturna atrakcija, već i simbol Crne Gore kao modernog, održivog i kreativnog društva”, rekla je Durutović.

Na sastanku je usaglašeno da ostvarivanje saradnje sa UNOPS-a Crnoj Gori obećava svijetlu budućnost za unapređenje kulturne infrastrukture i očuvanje bogatog kulturnog nasleđa zemlje, budući da UNOPS, kao specijalizovana UN agencija za unapređenje infrastrukture i upravljanje projektima, do sada nije sarađivala sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније