Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

10. 07. 2023. 12:14 >> 12:15

NIKŠIĆKO POZORIŠTE GOSTOVANjE

“Bajka o elektricitetu” sjutra u Kotoru

Predstava Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu” biće izvedena na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, sjutra 21.30 sati, na Ljetnjoj pozornici, kao jedina predstava iz Crne Gore selektovana za takmičarski dio, saopšteno je iz Nikšićkog pozorišta.

Predstava je namijenjena djeci uzrasta od osam godina i starijima, a traje 60 minuta.

Dramatizaciju, adaptacija i režiju, po tekstu Milene Bogavac, potpisuje Milo Vučinić, scenografiju i kostime Vesna Sušić, muziku Sara Mićunović i Luka Jovanović. Kao asistent reditelja angažovan je Matija Jovanović, koji ujedno potpisuje i video dizajn. Producentkinja na projektu je Milica Burić.

U predstavi igraju: Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić.

Kako se navodi u saopštenju, Vučinić je rekao da je profa Sijalica, simpatični, „tragični junak teslijanske misli“, samo još jedan u nizu površnih medija današnjice, koji se kao paraziti kače na paradoks mas kulture koja otuđuje ljude jedne od drugih a samim tim i od sopstvene suštine. 

“Profa Sijalica naseljava prostor pozorišne scene, odakle nas zatrpava svojom sterilnom, logorejičnom strašću divljenja i veličanja ljudskog genija, u ovom slučaju, Nikole Tesle. Kobajagi tragajući za pravim identitetom Nikole Tesle, dodatno mistifikujući stvar, upada u zamku pozorišne igre koja mu se, kroz jednu vrstu sna u pozorištu, koje je ujedno „građa od  koje se prave snovi“, i čija magija je jednako neodgonetljiva kao i ljudska genijalnost, „slatko“, humoreskno i otrežnjujuće  „sveti“ za njegovu površnost. Mi, našom predstavom  i njenom formom branimo čast pozorišta i njegovu prirodnu upućenost na istraživanje suštinski važnih tema u životu, a njih je, iznenađujuće malo”naveo je reditelj.

Kako je dodao, njenim sadržajem, sa druge strane,  pokušavaju odbraniti najsvetiju građu od koje se pravi čovjek a to je, naravno, dijete i njegova znatiželja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније