Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 05. 2023. 13:45 >> 13:50

NARODNA BIBLIOTEKA "RADOSAV LjUMOVIĆ"

Promocija knjige “Komentar zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”

U prostorijama Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” održana je promocija knjige “Komentar zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”, autora Mladena Vukčevića i Snežane Armenko.

Pred punom salom o važnosti objavljene publikacije govorili su: Danijela Pavićević - direktorica i glavna i odgovorna urednica JU Službeni list Crne Gore; prof. dr Ivana Jelić - sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu; Valentina Pavličić - zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu; Snežana Armenko - autorka knjige, sudija Ustavnog suda Crne Gore i prof. dr Mladen Vukčević autor knjige, profesor i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

Kao što su autori istakli u prvom dijelu svog predgovora pravna nauka i struka ne posvećuju dovoljnu pažnju pisanju komentara zakona.

Rijetki su pravni poslenici koji pristupaju tom vidu pravnog stvaralaštva, posebno korisnom za one koji neposredno primjenjuju pravo. Ovo je naročito važno u vrijeme kada u pravnom životu bilježimo brojne uticaje iz uporednog prava, kao i onoga koje stvaraju međunarodne sudske institucije.

To se odnosi i na slučajeve kada se zakonom uređuje nova materija, ali i onda kada se postojeća uređuje na nov način. U oba slučaja potrebna su dodatna tumačenja, razjašnjenja pojedinih odredbi i pravnih instituta (ranijih ili novih) u kojima one smisaono egzistiraju. Stoga su komentari, bez obzira na sadržajni i pravno tehnički kvalitet akata koji se komentarišu, prikladna pravnička štiva kojima se dodatno i detaljnije objašnjava smisao i cilj njihovih odredbi pojedinačno i u cijelini. U komentarima se ukazuje i na dileme, nejasnoće, protivrječnosti i potencijalne kolizije pravnih normi, uključujući i način na koji se one mogu otklanjati.

"Naravno pritom moramo biti svjesni činjenice da se time ne završava proces tumačenja odnosnih pravnih normi, i da on nikada nije definitivan, neupitan i konačan. Ovo posebno važi za tumačenje ustavnih i zakonskih odredbi koje se odnose na ustavno sudstvo budući da kod njih postoji „veća vlast tumačenja“, rečeno je na promociji knjige “Komentar zakona o Ustavnom sudu Crne Gore

Zanimljiva je, kako je pomenuto, činjenica da je ovo tek drugi komentar zakona o Ustavnom sudu, uz već objavljeni u Hrvatskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније