Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Анка Перовић Радовић, Радио Црне Горе

27. 02. 2023. 15:01 >> 14:54

PRIZNANjE ZA ŽIVOTNO DJELO

Nagrada "Zaloga" Dušanu Govedarici

Književnica zajednica Vladimir Mijušković traje 55 godina, tokom kojih je postala nezaobilazan segment nikšićke kulturne scene i crnogorske književnosti. Nagrada Zaloga, prvi put je uručena za životno djelo i pripala je pjesniku, proznom piscu i dramaturgu, Dušanu Govedarici, nikšićkom princu poezije i piscu osobenog kova.

Književna zajednica Vladimir Mijušković i Zaloga svojevrsno su svjedočanstvo o kulturnom i književnom životu grada pod Trebjesom. Iznjedrila je prije 55 godina grupa mladih literata i nazvala je Klub mladih pisaca, a kasnije nadjenula joj ime po piscu i uglednom profesoru nikšićke Gimnazije Vladimiru Mijuškoviću. Godine su prolazile, povećavao se broj članova, a organizovanjem brojnih manifestacija i bogatom izdavačkom djelatnošću Književna zajednica je postala nezaobilazan
segment nikšićke kulturne scene i crnogorske književnosti.

Na dugo trajanje, podsjetio je predsjednik "književne družine" Spasoje Bajović i naglasio da se nikada ranije na crnogorskim prostorima nije okupilo toliko nadarenih stvaralaca, na jednom mjestu, kao tog prohladnog februarskog dana 1968. godine. I traju, iako nemaju adekvatne prostorije za rad.

"Od 1969. godine, od pojave zajedničke knjige Kaktusi i pokretanja Nikšićkih književnih susreta zajedno sa Opštinom, pa sve do danas stvaralaštvo članova Zajednice ide uzlaznom linijom. Do sada je objavljeno preko šestopedeset naslova različitih žanrova, na čemu im mogu pozavidjeti mnogo veće izdavčke kuće. I, danas na duhovnom hramu Vladimira Mijuškovića stvara tridesetak značajnih stvaralaca. Oni imaju aktivan odnos prema stvaralaštvu kroz ispoljavanje umjetničke slobode kao otpora raznim ideološkim uplivima, i oni sa pjesmom i knjigom idu kroz život. I, njih ne zaobilazi suštinski problem našeg beskućništva i napora za iznalaženje trajnog rješavanja prostora za pisce", ističe Bajović.

Otkada je sa grupom mlađanih poeta osnovao Književnu zajednicu, Dušan Govrdarica postao je njen zaštitni znak.Zato, ne čudi što je prvi put dodijeljena nagrada Zaloga za životno djelo došla u ruke tog istaknutog književnika, čije je stvaralaštvo prevedeno na 15 jezika.

"Pjesme nikšićkog princa poezije ulaze u dušu, i zauvijek ostaju kao trag u vremenu, a njegova prozna djela, predstavljaju nadmoć duha nad vremenom. Dušan Govedarica gospodar je pisane riječi, tvorac posebne lirike, obojene kosmičkom dimenzijom, pjesnik neobične aure, sagovornik i djetinjstva i mladosti, i mudrac i osobenjak, i neodoljivi boem bez koga bi nikšićke kafane ostale bez duše, a umjetničko nebo nad Nikšićem ne bi imalo tako velike i duboke oči. Jednom riječju, nagrada pripada piscu osobenog kova, pjesniku metafizičke dubine, što našeg laureata dovodi do zvijezda sasvim blizu Rista Ratkovića, Disa, Laze Kostića i drugih velikana pisane riječi", rekla je obrazlažući nagradu, pjesnikinja Sofija Simović.

Zahvalan na priznanju, koje mu mnogo znači Govedarica reče, da najrađe govori kroz svoje stvaralaštvo, raduje se što stasavaju mladi talentovani pjesnici, naglašava da je u svakom njegovom damaru i napisanoj rečenici rodna Golija.

"Sve što sam objavio je moje, živo je i postoji. Junake i ličnosti crpio sam iz rodnog Gornjeg Čarađa i okolnih sela, nikada nijesam objavio stvari koje bi mogle da zavade čitaoce. Žao mi je što nijesam, kada sam promovisao romane Pometenik i Manitovac, te svoje junake uspio da skupim na jednom mjestu. Ali, oni žive kroz moje knjige i žao mi je što nema mladih koji će sačuvati jezik kojim su govorili moj Garo Pržina, Laćo Aleksić i drugi moji junaci", kaže Govedarica.

Na večeri upriličenoj povodom jubileja Književne zajednice Vladimir Mijušković, govorili su i profesor Mihailo Perošević i publicista i književnik Vojislav Mijušković, koji su ukazali na značaj djela pisca i profesora čije ime zajednica nosi, koje kako su naglasili sa kritičkog i estetskog stanovišta nije doživjelo zasluženu pažnju.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније