Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavila R.B. ]

27. 02. 2017. 23:03 >> 22:39

NIKŠIĆ

Književna zajednica obilježila 49. godišnjicu

Najstarije udruženje pisaca u Crnoj Gori, Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića obilježila je 49 godina postojanja i podsjetila na svojih 650 objavljenih naslova iz poezije, proze i esejistike.

U ime Književne zajednice, pisac Dušan Govedarica prisjetio se daleke 1968. godine kada su mladi književni stvaraoci, članovi literarnih sekcija Gimnazije, Učiteljske i Tehničke škole osnovali Klub mladih pisaca, koji je 1971. godine dobio ime poznatog pisca i profesora nikšićke Gimnazije Vladimira Mijuškovića.

Uz kratko prisjećanje na pređenih skoro pola vijeka i „bogato beskućništvo“ te književne asocijacije, Govedarica se zahvalio sadašnjoj lokalnoj upravi i predsjedniku Veselinu Grboviću što je „Nikšić ponovo vraćen piscima“.

"Opština nam je obezbijedila prostor i u našem depou nalaze se knjige koje ne možete nigdje kupiti. Imamo najmanju knjigu na svijetu jednog turskog pisca i najmanju knjigu u bivšoj Jugoslaviji koje namjeravamo i da izložimo, kao i niz drugih vrijednosti”, rekao je Govedarica na prijemu u Gradskoj kući u Nikšiću.

On je podsjetio da je Književna zajednica formirana da afirmiše mlade pjesnike i da je utemeljivač nagrada „Zaloga” i „Vito Nikolić“. 

"Nastavljamo tradiciju afirmacije mladih pjesnika, pa ćemo ove godine objaviti knjige: Vladimira Cerovića, Gorana Popovića i prvjence Miloša Kecojevića i Mire Saičić“, najavio je Govedarica.

On je kazao da je Književna zajednica u posljednje vrijeme dosta događaja organizovala sa Bibliotekom “Njegoš”, posebno zahvaljući novom rukovodstvu i direktorici Renati Bulajić. 

Pisac Drago Mijović kazao je da su se borili kako su znali i umjeli da se ne prekine dodjeljivanje nagrada „Zaloga” i „Vito Nikolić”, ali da im je sada mnogo lakše da „domete pjesnika sagledaju i vrednuju“ od kako je Opština priskočila u pomoć. 

Mijović je posebno istakao da je dobro što je poslednjih godina krenuo pokret mladih pjesnika, uglavnom srednjoškolaca, okupljenih u klubu „Poenta poetika” koji koračaju istinski pravim putem.

"Mladim pjesnicima treba pružiti potporu i šansu da mogu objaviti svoje rukopise, bilo u okviru Kluba ili nekog izdavača. Danas je veoma teško objaviti knjigu i imamo pisaca kojima i po četiri rukopisa čekaju u fioci, jer nemaju novca”, rekao je Mijović.

Pjesnik i dobitnik nagrade „Zaloga“, Spasoje Bajović, kazao je da je književni život u Nikšiću sada istinski zaživio na renesansni način.

"Književna zajednica objavila je oko 650 naslova, među kojima ima mnogo dobrih, čime je preuzela ulogu Prometeja”, kazao je Bajović.

Direktorica Biblioteke “Njegoš” u Nikšiću, Renata Bulajić, ukazala je na dobru saradnju sa Književnom zajednicom sa kojom je, „zadovoljstvo sarađivati, jer je uspjeh uvijek zagarantovan”. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније