Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2016. 18:07 >> 17:46

VIĐENJE ZAVIČAJA

"Zaloga" Bajoviću, Koprivici i Pavićeviću

Nagrada za umjetničko viđenje zavičaja "Zaloga" dodijeljena je Spasoju Bajoviću za poeziju, Branku Koprivici za publicistiku i kantautoru Marinku Pavićeviću.

Tu nagradu tradicionalno dodjeluje književna zajednica "Vladimir Mijušković" iz Nikšića.

Takvu odluku donio je žiri u čijem su sastavu bili profesori Radovan Damjanović (predsjednik), i članovi Svetozar Bajović i Jovan Drašković.

Žiri je ocijenio da su svi predloženi kandidati, njih 12, značajna i zapažena imena savremene crnogorske književne i umjetničke scene.

U obrazloženju žirija navodi se da je Spasoje Bajović, koji je objavio zbirke poezije: Jabuke od kamena, Gorostasna žeđ, Konopac od vjetra, Nevjerni sjaj i Prsten magle, prepoznatljivo ime u crnogorskoj savremenoj književnosti.

„Bajovićev rafinirani pjesnički izraz, uobličen prethodnim pjesničkim zbirkama, u Prstenu magle nesumnjivo dostiže najviše estetske domete. U sadržaju zbirke najočitija je ljubav prema zavičajnom korijenu, prema svakoj pojavi u njemu, od travke do čovjeka, ali ona ljubav koja je odbolovana kroz snagu stihova koji se boluju do vječnosti“, ukazuje se u saopštenju.

Preporuka za dobijanje „Zaloge“ Branku Koprivici, koji se novinarstvom bavi od 1973. godine, je više od deset knjiga monografsko-publicističkog karaktera, ali i brojni tekstovi iz kulture, istorije, etnologije, obrazovanja i narodnog stvaralaštva koje piše četiri decenije kao saradnik brojnih časopisa.

„Koprivica je i kao stalni-spoljni saradnik angažovan na projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti “Život i narodni običaji u Crnoj Gori“ i “Crnogorski onomastički kompleks”, u okviru koga je obradio oko 4,5 hiljada onomastičkih jedinica sa područja Banjana i Oputnih Rudina“, navodi žiri.

U obrazloženju se podsjeća i da je Koprivica objavio brojne personalne biobibliografije i više prevoda sa makedonskog jezika, kao i bio učesnik petnaestak naučnih skupova, na kojima je podnosio saopštenja iz istorije Crne Gore i susjednih jugoslovenskih zemalja.

„Zaloga“ Marinku Pavićeviću, koji se po ocjeni žirija, više od četiri decenije uspješno bavi kantautorskim radom dodijeljena je za poetsko – muzičko viđenje zavičaja.

„U njegovim pjesmama dominiraju zavičajni motivi i teme. Ovaj svestrani umjetnik do sada je objavio naslove: Nebesko dno, Monahov talisman , Svetac bez oreola, Pečat pravednika i Kruna od kamena, a u pripremi su još dvije knjige“, navodi se u obrazloženju.

Kako je ocijenjeno, Pavićević je „s pjesmom i gitarom, poezijom i slikarskim platnom svuda s ponosom pronosio slavu svog zavičaja i Crne Gore, a bio je učesnik brojnih književnih susreta i muzičkih festivala i dobitnik brojnih nagrada.

Za nagradu „Zaloga“, kako se ističe u saopštenju, konkurisali su i stvaraoci iz dijaspore, Majamija, a kao predlagač učestvovala je i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Nagrade "Zaloga" biće dodijeljene dobitnicima 14. decembra u 20 sati u Muzičkoj školi na završnoj večeri "Nikšićki pjesnici i prijatelji", a u okviru tradicionalne manifestacije "19 Nikšićkih književnih susreta", čiji je pokrovitelj Opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније