Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Влатко Симуновић ТВЦГ

24. 02. 2023. 14:15 >> 14:08
1

U NB "RADOSAV LjUMOVIĆ"

Predstavljena Antologija albanske proze "Svi naši"

Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore "Svi naši" predstavljena je juče u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović". Urednik antologije je akademik Zuvdija Hodžić, recenzenti dr Hadži Šabani i dr Draško Došljak, a objavljena je u izdanju JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Ova knjiga govori o Crnoj Gori, multietičnosti i suživotu, kazao je akademik Zuvdija Hodžić.

"Vrlo sam ponosan na ovakve knjige i na ovo što se uradilo. Imamo sjajne pisce Albance. Sa velikom radošču očekujem da objavimo antologiju albanskih pjesnika. Zašto? Zato što i tamo imamo vrhunske pjesnike", kazao je Hodžić.

Šabani smatra da u kulturnom aspektu Albanci koji žive na svojim teritorijama u današnjoj Crnoj Gori nose dvostruki teret na svojim leđima – da sačuvaju svoj identitet i da se integrišu unutar nacionalne kulture i kulture države u kojoj žive. To su dvije kolovozne trake.

"Na prvoj moraju da sačuvaju svoju identitetsku pripadnost, jer bi integrisanje bez njihovog kulturnog i jezičkog identiteta imalo katastrofalne posljedice za njihovu albansku budućnost. Na drugoj, integrisanje tog njihovog identiteta postaje komplikovano, ali ne i nemoguće, imajući u vidu izazove ovoga stoljeća u kome su, naročito demografska, kretanja nepovoljna po njih", istakao je Šabani.

Prof. dr Draško Došljak je naglasio da antologija "Svi naši" predstavlja dobru sliku i presjek stvaralaštva autora koji pišu na albanskom jeziku.

"Ova knjiga zapravo predstavlja one pisce koji su, prije svega, rođeni ovdje u Crnoj Gori, koji u njoj i dalje žive i stvaraju. Ali ovdje su i oni autori koji su svoj životni i stvaralački proces nastavili u nekim drugim sredinama", istakao je Došljak.

Na predstavljanju antologije kratke proze albanskih pisaca Crne Gore "Svi naši", u ime izdavača, govorio je i direktor Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније