Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 12. 2020. 16:40 >> 16:44

FESTIVAL UBRZAJ OD SJUTRA

Na otvaranju film "Quo vadis, Aida?"

Jedanaesto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) počinje sjutra 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, i trajaće do utorka 14. decembra 2020. godine.

Kako ističu organizatori, festival "Ubrzaj" otvara film "Quo vadis, Aida?", u režiji Jasmile Žbanić koji je svjetsku premijeru imao u Veneciji, a publika je desetominutnim aplauzom i ovacijama tada iskazala svoje utiske o ovoj priči o okrutnosti rata i opasnostima nacionalizma.

"Kroz sudbinu žene koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN-a i koja pokušava da spasi svoju porodicu rediteljka nas vraća na genocid u Srebrenici. Nakon toga slijedi kratki film 'Posjeta", mladog i talentovanog crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića, koji je nagrađen na ovogodišnjem 'Balkans Beyond Borders Short film festivalu' u Izmiru", navodi se u najavi festivala.

Uz moto "Pod maskom, Ubrzaj 2020", festival donosi 15 snažnih filmskih priča, koje su već osvojile publiku i kritiku širom svijeta.

"Poseban segment Festival se odnosi na recentnu holandsku produkciju u okviru koje se prikazuje 'Genderbende', priča o potrazi za rodnim identitetom kroz živote pet ličnosti koje se ne identifikuju ni kao muškarci, a ni kao žene, autorke Sofi Dros i provokativna psihološka drama 'Instinkt', rediteljke Haline Reijn. UBRZAJ 2020 akcenat stavlja na suočavanje s prošlošću i u tom segmentu su i filmovi 'Šta ćeš uraditi dok svijet gori?' italijskog reditelja Roberta Minervinija, 'Ozračeni' u režiji Riti Pan iz Kambodže, 'Proces Sandžak' autora Aleksandra Reljića, i 'Obojena ptica', reditelja Vaclava Morhoula", navodi se u saopštenju.

Dio programa, kako dodaju, na različite načine obrađuje problematiku LGBT prava, poput filmova "Nek je što šarenije", bosanskohercegovačkog reditelja Ada Hasanovića i "XY Čelsi", koji potpisuje Tim Travers Hokins.

Jedan dio adresira aktuelna pitanja medija i politike kroz filmove "Forum" u režiji Marcusa Vetera i "Udarna vijest" češkog reditelja Tomaša Bojara.

Na programu "UBRZAJ 2020" su i tri sjajna filma o tri različite žene i načinima na koje se one suočavaju sa izazovima koje im društvo i životne okolnosti donose - "Jalda" koji autorski potpisuje Masud Bakši, "Mare", hrvatske rediteljke Andree Štake, i "Ema", u režiji Pabla Laraiana.

"Pored filmova u okviru Festivala osmišljen je i prateći program koji uključuje panel diskusije Ljudska prava pod maskom – odnos društva prema Prajdu i Sjenka 90-ih nad Balkanom, kao i izložbu "Život u limbu – knjiga ožiljaka". Ovogodišnji UBRZAJ se održava u online formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije, a filmovi su dostupni putem platforme koja je na sajtu ubrzaj.me, i potpuno besplatni zainteresovanim građanima i građankama u Crnoj Gori uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.ubrzaj.me", obavještavaju u CGO.

Festival UBRZAJ 2020 se organizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i njemačkog Forum ZfD, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), Beldocsom i Crnogorskom kinotekom. Medijski pokrovitelji su RTCG (televizija i portal) i Vijesti (novina, portal i televizija), a Festival medijski podržavaju i portal CdM, Radio Berane i Radio Kotora.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније