Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

13. 12. 2022. 09:33 >> 09:35

ČETVRTI DAN FESTIVALA

"UBRZAJ" i u Beranama, u Podgorici tri premijere

Četvrtog dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima "UBRZAJ" otvara se beransko izdanje u Kulturnom centru Berane, a u podgorička publika će imati priliku da gleda tri nove premijere.

Beransko izdanje Festivala "UBRZAJ 2022" danas se otvara u 17 sati, u Centru za kulturu, projekcijom crnogorskog dokumentarnog filma "Šejla", autora Velibora Čovića, nakon kojeg slijedi kratak razgovor sa predstavnicima produkcije ovog filma, a zatim projekcija filma "Korset", austrijske rediteljke Marie Kreutzer, sa sjajnom Viki Krips koja je pobrala brojne prestižne nagrade kao glavna glumica u ulozi austrijske carice Elizabete, jedne od najmoćnijih vladarki 19. vijeka.

Četvrti festivalski dan u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, počinje u 19 sati, sa kratkim filmom hrvatske autorke Lane Barić, "Snjeguljica", koji je njen rediteljski debi, a za koji je napisala scenario i odigrala glavnu ulogu. Ovaj film, koji podstiče na razmišljanje, bavi se ženskim likom, tj. ženom u borbi sa svojom bolnom prošlošću. Film je dobitnik nagrade Zlatna kugla za najbolji kratki film u kategoriji Međunarodni kratki film na filmskom festivalu Adana (Turska), kao i nagrade Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film na Motovun filmskom festivalu (Hrvatska).

U 19:30 slijedi projekcija filma "Moja imaginarna zemlja", čileanskog reditelja Patricija Guzmana, koji je dobro poznat publici Festivala. Njegova trilogija "Bitka za Čile" smatra se jednim od najboljih snimljenih dokumentarnih filmova ikada. U ovom ostvarenju, on snažno povezuje kompleksnu i krvavu istoriju Čilea sa savremenim revolucionarnim društvenim pokretima i izborom novog popularnog predsjednika. Film je imao premijeru u Kanu, a na Jerusalimskom filmskom festivalu proglašen je za najbolji dokumentarni film.

Film "Nježno", mađarskih autora Ane Nemes i Lasla Cuja, na program je od 21 sat, a donosi priču o Edini, bodibilderki, koja je spremna da žrtvuje sve za san koji dijeli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom – da osvoji Mis Olimpije. Čudna ljubav koja joj se desi učini da spozna razliku između svojih snova i svog pravog ja. Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima, između ostalih Posebno priznanje- Nedelja reditelja na Briselskom internacionalnom filmskom festivalu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, KC "Nikola Đurković" i KC Berane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније