Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

29. 06. 2020. 10:50   >>  11:10 2

OD 1. JULA

Boškovićevi "Nesalomljivi" premijerno na TVCG

Televizija Crne Gore TVCG od 1. jula počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Nesalomljivi" autora i producenta Miodraga Bola Boškovića.

 

Epizode će se premijerno prikazivati svake srijede u 20:05 sati na TVCG 1 i Satelitskom programu, a reprizno četvrtkom u 17:00 na TVCG 1.

Bošković koji potpisuje i muziku za ovaj projekat, kaže da dokumentarni serijal “Nesalomljivi” čine autentične priče odabranih sagovornika o ljudima i događajima, o prošlim vremenima, o nečemu čega više nema.

„Glavni akteri su svjedoci mnogih dešavanja, čuvari nezaborava. To su originalna kazivanja onih, koji su sav svoj život prkosili vremenu, koje je pokušavalo da ih slomi, ostavši do kraja "svoji na svome ". Ispričani su detalji mnogih životnih prića, koje su samo njihove i za čiju autentičnost garantuju oni kao takvi - Nesalomljivi",  kaže Bošković.

Podsjetimo, gledaoci Javnog servisa imali su priliku da prošle godine pogledaju nekoliko  epizoda ovog serijala  u premijernom i repriznom izvođenju.

I u novim epizodama, kaže Bošković, gledaoci će vidjeti svojevrsni presjek tema koje daju  sagovornici serijala, grupisanih u desetak cjelina: o Crnoj Gori, NOB –u, Informbirou, Titu,  AB revoluciji, raspadu Jugoslavije, SPC i CPC, o porukama itd. Tehnički konsultant na projektu bio je Dimitrije Vučinić.

Serijal je sniman u periodu od 2011 -2017. godine, a proteklih nekoliko godina, kroz više od 70 jednočasovnih emisija, predstavio je oko 45 značajnih crnogorskih ličnosti koje su, svaka na svoj način, ostavile dubok trag u crnogorskoj istoriji.

Svjedoci epoha

"U 60 minuta, koliko otprilike traje svaka epozoda, uz originalnu špicu, prigodnu animaciju, autentična kazivanja  interesantnih životnih priča, adekvatnu muziku, specifičan video izraz i uz veliki broj, do sada ne objavljivanih fotografija i dokumenata, koje uglavnom potiču iz mnoštva privatnih arhiva, gledaoci će po prvi put imati priliku da čuju kazivanja direktnih učesnika NOB-a, narodnih heroja, inforbiroaca, književnika, filmskih radnika, slikara, nosioca največih državnih i politilkih funkcija u Crnoj Gori, ali i drugih javnih ličnosti koje su direktno učestvovale u kreiranju istorije Crne Gore svoga vremena", kaže Bošković.

U dokumentarnom serijalu "Nesalomljivi" zabilježena su autentična kazivanja Arhiepiskopa cetinjskog i Vladike crnogorskog Mihaila, prof. dr Radovana Radonjića, generala Draga Ivanovića i Vuka Vlahovića, narodnog heroja Andrije Nikolća, inforbirovaca Ljuba Vušurovića i Gojka Medenice, kao i posljednjeg živog vojnika Krsta Zrnova Popovića - Novice Vujičića. 

Tu su i svjedočenja nekadašnjih crnogorskih diplomata, ambasadora Svetislava Pula Vujovića, Milenka Stefanovića, knjizevnika Sretena Perovića, Sretena Asanovića, Marka Vesovića, Branka Banjevića, Vojislava Vulanovića, nekadasnjih direktora RTV SA i RTV CG i publicista Pera Radovića i Danila Burzana, kapetana duge plovidbe Miodraga Buba Koprivice, bivšeg ministra Vlade CG i gradonacelnika Titograda prof. dr Mihaila Burića, istaknutih turistickih poslenika Voja Liješevića i Vlada Mitrovića, botaniČara Danijela Vinceka, renomiranih crnogorskih slikara Pura Đurića, Nikole Vujosevića, Nikole Gvozdenovića – Gvozda, filmskih poslenika  Gojka Kastratovića, Mija Adzića, istorićara Radoja Pajovića, Sase Čilikova, Voja D. Nikcevića, doktora arheologije Čedomira Markovića, nosioca najvećih državnih i politickih funkcija Radivoja Rada Brajovića, Blaža Orlandića, Avdula Kurpejovića, Veselina Đuranovića, Vlada Kekovića, Asima Dizdarevića i drugih.

"Ideja o realizaciji dokumentarnog serijala, koji bi u potpunosti bio posvećen mnogim ličnostima, koje su, svaka na svoj način i u svoje vrijeme, obilježile crnogorsku istoriju, rodila se u jednom intimnom razgovoru, kojeg sam ljeta 2011. godine vodio u Lalevićima, rodnom selu moje majke u Bjelopavlićima, sa generalom JNA Dragišom Dragom Ivanovićem, učesnikom 13. julskog ustanka, bitaka na Sutjesci i Neretvi, članom Generalštaba JNA i dugogodišnjim strategom razvoja oruzanih snaga JNA”, kaže Bošković.

 Đed Drago je bio prijatelj sa njegovim pokojnim ocem i umio je lijepo da priča.

“Tako je nakon četiri dana snimanja, nastao prvi materijal, koji će kasnije biti pretočen u prvu epizodu dokumentarnog serijala. Kada sam razmisljao o sinopsisu, scenariju, režijskoj formi, nekako mi se sam po sebi, svojom težinom ali i originalnošću, nametnu simbolični naziv 'Nesalomljivi'.  Tako se rodila ideja koja je realizovana šešt godina, a nešto kasnije i pretočena u istoimenu dokumentarnu seriju", pojašnjava Bošković.

Naglašava i da tokom realizacije, projekat nije imao ni jednog  sponzora.

"Želio sam da sve realizujem sam i zabilježim životne priče ovih čuvara nezaborava, nemajući nikakvu obavezu prema bilo kome".

Poruke generacijama

Poručuje da "Nesalomljivi" ne samo da kroz svoje životne priče prenose ogromno životno iskustvo, otkrivaju mnoge misterije iz raznih vremena crnogorske istorije, sve potkrepljujuci dokumentima iz lične arhive, nego upozoravaju i opominju.

"Upozoravaju i opominju da se mora poštovati država u kojoj živiš i da, ako mislimo biti svoji na svome, moramo težiti ekonomskoj nezavisnosti, da se moramo poštovati i međusobno uvažavati. Upozoravaju i opominju da nije dobro da se na proslavama među desetinama albanskih zastava ne zaviori niti jedna crnogorska, da nikako ne valjaju postupci onih koji danas žive u suverenoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori, a koji je nerazumno nazivaju srpskom zemljom, da nije dobro da se i danas na razne načine potpiruje težnja iz određenih bošnjackih krugova o formiranju tzv. oblasti Sandžak", smatra Bošković.

Finalizovano je 70. epizoda koje obiluju interesantnim životnim pričama sa oko 40-ak sagovornika.

"Odabir je bio  samo moj. Imao sam neke sugestije sa strane, koje sam nakon tihe, sopstvene analize ili prihvatao, iskreno mali broj, ili jednostavno prećutao, vodeci računa da ne uvrijedim predlagača. Poslije svake emisije bilo je višečasovnih telefonskih komentara. Klasična crnogorska rabota".

“Svi Crnogorci bi htjeli u Nesalomljive. Nešto im se svidio naslov”, poručuje Bošković, citirajući prof. dr Vukića Pulevića koji je rekao "Da je u Crnoj Gori ipak bilo više salomljivih".

Svi sagovornici su, dodaje autor, bili na "visini zadatka", a sve ono što su pričali i doživljavali za i poslije snimanja, sve priče samo za nase uši, sve slike i sva dokumenta koja sam vidio i snimo za ličnu arhivu, ostaće, kaže, naša tajna.

"Takav je dogovor, jer ovo je ipak Crna Gora. Žao mi je samo što sam za proteklih šest godina snimanja i pored toga sto sam nudio pojedinim medijima saradnju, na kraju, zbog ljubomore, pizme, ali i krajnje neprofesionalnosti, ostao sam i sto su mnogi 'Nesalomljivi', sa kojima je bio postignut dogovor, prije realizacije snimanja preminuli. Radoš Rotković, Jovo Kapa, Milorad Stojović. Oni koji su sigurno pripadali društvu Nesalomljivih. Iskreno žalim, ali želje su jedno, a surova realnost i realne mogućnosti sasvim nešto drugo. Koristim priliku da se zahvalim i direktoru TVCG  Slavku Đurđiću koji je i glavni 'krivac' što će gledaoci Javnog servisa imati priliku da pogledaju, za sada jedan dio Nesalomljivih", kaže Bošković.

Poručuje da  na kraju može da kaže da je ipak zadovoljan i da je sada dosta toga zapisano i arhivirano u ovom serijalu. Kako naglašava "Za crnogorsku istoriju, za daleka neka pokoljenja".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније