Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

27. 08. 2016. 12:40 >> 12:27
2

AUTORA BOLA BOŠKOVIĆA

Predstavljen film o Perastu

Muzičko-dokumentarni film „Mirna luka za tvoju dušu“, čiji je autor crnogorski kompozitor i autor filmova o Crnoj Gori Miodrag Bole Bošković, premijerno je prikazan u Muzeju grada Perasta.

Bošković je kazao da je film „Mirna luka za tvoju dušu“ nastao 2014. 

„To je autentična priča o gradu Perastu, svim bajkama i legendama koje dan danas caruju kroz ovaj hiljadugodišnji kameni grad. To su one priče koje sam čuo od starih Peraštana, od mojih prijatelja i prijateljica, koji više nažalost nisu sa nama“, rekao je Bošković nakon premijere fima.

Film je, kako je pojasnio, posvećen Stanki Montani.

„Ona je bila izuzetno originalna žena, sa svim svojim vrlinama, časna i iskrena, „čovjek žena“. To je bio moj emotivni odgovor na spoznaju da je Stanka preminula“, naveo je Bošković.

„Mirna luka za tvoju dušu“, kako je istakao, u potpunosti može da bude posvećem Milji Radulović i Miru Brajiću, koji su zajedno sa njim krenuli u realizaciju Međunarodnog festivala klapa u Perastu.

„Bez obzira što sam tvorac ideje i što sam direktor festivala, sve bi to bilo uzalud da nisam naišao na veliki entuzijazam i razumijevanje tadašnje postave“, rekao je Bošković.

Kako je naveo, „Mirna luka za tvoju dušu“ je film koji je napravljen u crno-bijeloj tehnici, „sa svim all movie efektima“.

„Na neki način sam se poigrao sa vremenom i pokušao sam da vratim nekih 50, 60 godina unazad“, pojasnio je Bošković, navodeći da je muzika koja prati film pomalo elegična i tužna i prati osjećanja autora.

Predstavnica Muzeja grada Perasta, Biserka Milić, kazala je da premijera filma „Mirna luka za tvoju dušu“ značila ljudima iz Perasta, jer su se, kako je navela, prisjetili ranijih vremena.

„Ja, koja nisam Peraštanka, nego kao neko ko je iz Kotora, sam sigurna da ljepota Perasta i utisak Perasta na sve koji ga vide, nikad neće moći da bude blijed i da im ne znači ništa“, rekla je Milić.

Muzej grada Perasta je, kako je istakla, poslednjih par godina stjecište kulture i jedan od vodećih faktora kulurnog života u tom dijelu Crne Gore.

„Poslednje tri godine smo imali mnogo izložbi i sličnih dešavanja, koji su obilježili ne samo Muzej, nego i Perast. U Muzeju se trudimo da ispromovišemo Perast i da ljudi koji nisu bili požele da dođu, a oni koji dolaze često znamo da će nam se uvijek vratiti“, navela je Milić.

Ćerka Stanke Montane, Iveša Verica, kazala je da je film „Mirna luka za tvoju dušu“ za nju veliko iznenađenje.

„Sigurno bi mama bila sretna da je danas sa nama. Svi smo mi vezani za Perast, a moja majka je bila pogotovo – živjela je za Perast. Film mi se jako dopao“, kazala je ona.

Kako smatra, događaja koji promovišu Perast trebalo da bude više i veća pažnja bi trebala da se posveti tom gradu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније