Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

21. 12. 2019. 21:10 >> 21:17
4

20. GODINA POSTOJANJA

DANU stvara nacionalne i nadnacionalne vrijednosti

Uprkos krajnje nedostojnim uslovima Dukljanska akademija (DANU) radi i nastaviće da kritički valorizuje multietničko nasljeđe kao i da stvara nacionalne i nadnacionalne vrijednosti, to je sa svečanosti povodom 20 godina postojanja poručio predsjendik DANU dr. Sreten Perović. U narednom periodu očekuju pomoć države.

Intoniranjem himne počela je svečana sjednica Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Dvije decenije postojanja dovoljno je dug period da se sagleda urađeno.

"20 godina nije malo pogotovo u mnogo teškim vremenima kada je DANU preuzela zvijezdu vodilju nekog pravog kulturnog naucnog i sveukupnog života u Crnoj Gori i uvijek je bila crnogorska i dukljanska za razliku od one koja je dobrim svojim dijelom radila protiv crnogorskog interesa", kazao je Bulić.

FFS druge strane u Dukljanskoj akademiji od nastanka pa do danas nisu imali dilemu šta im je činiti.

"Ono što je moja osnovna borba jeste da očuvamo to ime i obilježje crnogorsko DANU to jeste u DANU akademici vode i realizuju projekte. To je karakteristika koja treba da bude uočena i relativizovana u odnosu na ono što neko drugi radi", kazao je Burić

Šta će oni raditi zapisao je predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti dr Sreten Perović a njegove riječi pročitao pjesnik Sreten Vujović.

"Uslovi u kojima radi nisu pritrodni ni pravedni uprkos tim uslovima kojih su svjesni i najodgovorniji u drzavi DANu nastavlaj svoj istorijski zadatak Kriticki valorizuje multietnicko nasledje", kazao je Sreten Vujović.

U poslu u narednom periodu očekuju i podršku države.

"Do sada sticajem različitih okolnosti od crogorske države nije na pravi način pomognut, daleko od toga ipak kao da se razvijaju u posljednje rijeme obrisi onoga što bi mogla nazvati pravim odnosom države Crne GOre prema DANU no oni su i dalje u velikoj magli", kazao je Goran Sekulović, vanredni član DANU.

Tako ne treba da bude u godini koja je pred nama a koja je izborna ,poručuje Sekulović a naročito ne u vremenu do popisa koji če biti organizovan 2021. A na kraju danas organizovane sjednice fotografija jer i ona će već sjutra biti juče.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније