Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2019. 14:25 >> 14:28
2

BOGDANOVIĆ-MASLENIKOV

Mnogo prostora za kulturnu saradnju Rusije i CG

Kultura predstavlja jednu od oblasti koja daje mogućnost za realizaciju velikog broja projekata saradnje, a od posebnog su značaja razmjena znanja i iskustava, kroz saradnju ruskih i crnogorskih univerziteta, koji su u prethodnom periodu potpisali memorandum o saradnji, istakao je ambasador Ruske federacije Vladislav Maslenikov, prilikom susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Na sastanku je razmatrana mogućnost unapređenja saradnje u oblasti kulture, uz ocjenu da su u dosadašnjem periodu realizovani brojni projekti iz oblasti promocije i popularizacije savremenog stvaralaštva i kulturne baštine.

Bogdanović je podsjetio na inicijative koje je Ministarstvo kulture realizovalo u posljednjem periodu, a koje su se odnosile na razvoj kreativnih industrija, napominjući da osnivanje kreativnih habova u više opština u Crnoj Gori, ali i dodatna ulaganja u oblasti kinematografije predstavljaju dobru osnovu za unaprijeđenje bilateralnih odnosa sa Rusijom.

"Ministarstvo kulture radi na stvaranju povoljnih uslova za rad stranih producenata, a izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji predviđaju se podsticajne mjere koje doprinose većoj promociji Crne Gore kao istaknute filmske destinacije", kazao je Bogdanović.

Ministar je predložio organizovanje Dana crnogorskog filma u Rusiju, ističući da slična manifestacija može biti organizovana i u Crnoj Gori, a sa ciljem prikazivanja filmova savremene ruske produkcije. Istakao je da je od posebnog značaja i direktna saradnja nacionalnih arhiva, ali i muzeja i univerziteta dvije države.

Ambasador je predložio organizovanje više programa koji bi bili bazirani na prezentaciji segmenata savremenog stvaralaštva Rusije i Crne Gore, posebno u domenu pozorišne djelatnosti i kinematografije, ističući da je od posebnog značaja i saradnja u oblasti zaštite i očuvanja, ali i podizanja spomen obilježja istaknutim ličnostima čije je djelovanje imalo uticaja na Rusiju i Crnu Goru.

Sagovornici su se saglasili da u budućnosti rade na usaglašavanju sporazuma i programa saradnje kojim bi bila definisana realizacija konkretnih projekata iz oblasti kulture.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније