Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 02. 2019. 12:36   >>  12:05

BOGDANOVIĆ U UNESKO-U

Ostvaren progres, raditi na zaštiti vrijednih područja

Ministar kulture i predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO Aleksandar Bogdanović posjetio je sjedište Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i razgovarao sa Odri Azule, generalnom direktorkom UNESCO, o stanju u područjima koja je Crna Gora do sada upisala na UNESCO listu, ali i novim nominacijama.

Bogdanović je istakao da Crna Gora u ovom trenutku ima četiri upisa na UNESCO listi svjetske baštine, od čega dva samostalna - Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park "Durmitor" i dvije multinacionalne nominacije - Stećci - srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka, što, kako je istakao, svjedoči o bogatstvu prirodne i kulturne baštine Crne Gore.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena stanju Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

"Usvajanjem Akcionog plana za dostizanje zahtjeva Komiteta iz Istanbula 2016. godine, Vlada Crne Gore je iskazala svoju spremnost da se posvećeno bavi rješavanjem ovog pitanja i pozicionirala ga visoko na listi svojih prioriteta. Zato sam uvjeren da ćemo uz podršku UNESCO sačuvati Kotor na Listi svjetske bastine", istakao je Bogdanović.

Azule je istakla da UNESCO sa posebnom pažnjom prati aktivnosti svih zainteresovanih strana, zaključivši da je progres evidentan i da se očekuje od Crne Gore da nastavi da djeluje u pravcu ispunjavanja UNESCO zahtjeva.

Kako se ove godine obilježava 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu, razgovarano je o aktivnostima koje država planira ovim povodom, ali i o prijedlozima i mogućnostima za uključenje UNESCO-a u proslavu ovog značajnog jubileja. Tim povodom, ministar je pozvao direktorku Azule da tokom ove godine posjeti Crnu Goru.

Razgovarano je i o stanju u NP "Durmitor" i neophodnosti dosljedne implementacije preporuka iz Izvještaja UNESCO i savjetodavne misije.

Sagovornici su se saglasili da je u svim zaštićenim područjima neophodno zaštititi UNESCO vrijednosti, ali istovremeno i obezbijediti njihov održivi razvoj, što je moguće samo uz dobru koordinaciju svih partnera u procesu.

Bilo je riječi i o novim nominacijama, transnacionalnoj nominaciji bukovih šuma, kroz lokalitet Biogradska gora i nominaciji nematerijalnog dobra Bokeljska mornarica na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

"Imajući u vidu da je nominacioni dosije Bokeljske mornarice zadovoljio sve tehničke kriterijume za upis, sa nestrpljenjem iščekujemo odluku Komiteta o upisu prvog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore na Listu", naveo je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније