Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 09. 2019. 08:24 >> 08:22
5

"OSLOBOĐENJE OD PROŠLOSTI"

Nova knjiga Ljubete Labovića

Knjiga razgovora „Oslobađanje od prošlosti“, crnogorskog književnika i novinara Ljubete Labovića, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

U knjizi su zastupljeni razgovori sa velikanima kulture, istorije i umjetnosti Rankom Marinkovićem, Čedom Vukovićem, Mirkom Kovačem, Princom Nikolom II Petrovićem Njegošem, Evom Lipskom, Filipom Davidom, Sretenom Asanovićem, Mirjanom Miočinović, Dimitrijem Popovićem, Laslom Vegelom, Latinkom Perović, Mirom Glavurtićem, Čarlsom Bernstinom, Vidosavom Stevanovićem, Slobodanom Šnajderom, Jovom Kapičićem, Marijom Kalandrone, Vladom Dapčevićem i drugim.

Kako naglašava autor u napomeni za knjigu, odabrao je razgovore koji u oblastima kulture, istorije i politike uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih zbivanja u našoj regiji Balkana.

Osim razgovora s Rankom Marinkovićem i Čedom Vukovićem intervjui su nastajali u vremenu od devedesetih godina prošlog vijeka do danas. Razgovori su svakako indukovani tim vremenom i dešavanjima, ali se istovremeno u njima razmatraju univerzalni stvaralački procesi i teme.

Egzistencijalni nemiri, tjeskoba, stvaralački porivi i drugo, preklopili su se u nekoj vrsti dvostruke ekspozicije, od ličnih umjetničkih i životnih opsesija, uspona i padova, do društvenih okolnosti, dramatičnih zbivanja i političkih nepogoda. Intervjui u ovoj knjizi su često rasprave o pitanjima, poezije, lingvistike, istorije, književnosti, sociologije, filma, slikarstva i uopšte kulture, ali kroz prizmu moralnih pitanja, politike, cenzure, slobode, ljubavi, smrti i drugih društvenih fenomena. zapisao je Labović o knjizi.

“Ovi razgovori su jedna vrsta mojih dnevnika i dnevnika mojih sagiovorinika, kjažće labović za naš portal. Ovo je knjiga razgovora koji u mnogim segmentima jesu esejistička viđenja savremenih fenomena iz politike, kulture, umjetnosti i uopšte društvenih kretanja iz ugla ljudi koji su bili i naučnici i stvaraoci , ali i svjedoci i učesnici društvenih zbivanja koja su intervjuima obuhvaćena”, objašnjava Labović i ističe da su razgovori tematizovani i tvore knjigu kao hrestomatiju najvažnijih tema naše epohe.

Filip David, recenzent ovog vrijednog djela, kaže da Labovićevi razgovori predstavljaju ličnosti iz različitih oblasti društvenog života, aktivne učesnike, otkrivajući njihova razmišljanja i dileme, povezane sa aktuelnim događanjima, uglavnom iz oblasti kulture i politike. “To su ličnosti prisutne u svojim sredinama kao pojedinci sa ličnim integritetom. Nijesu ćutali kada je trtebalo govoriti, niti su dopuštali da ih neko ućutka ma ko to pokušavao“, navodi David.

Neki od sagovornika, ističe David, više nijesu među živima.

Njihove izgovorene i zapisane riječi ostaju i djeluju testamentarno, itekako su prisutni, po onome što su govorili, činili i predstavljali. Čitao sam Ljubetine razgovore iznova, sa jednakom pažnjom kao što sam ih čitao kada su objavljivani prvi put.

“Vrijeme im u najvećem broju slučajeva ništa nije oduzelo, nije ih učinilo prolaznim nego je nešto i dodalo, potvrdilo, učinilo još istnitijm, a često i anticipatorskim. Sačuvano je od zaborava ono što se nije smjelo zaboraviti. A uz sve to još jedan, ponekad dirljiv, nostalgičan susret sa onima koje smo poznavali ili poznajemo, ali i onima koje smo upoznali upravo preko ovih razgovora”, naglašava Filip David u rezenziji.

Labović posebno ističe da gotovo u svim intervjuima istaknuto mjesto imaju crnogorske teme.

“U svim važnim oblastima koje sam obuhvatio sa svojim sagovornicima, crnogorske teme su, u balkanskim istorijskim zbivanjima tokom nestajanja SFRJ, u centru pažnje. Tu je pitanje crnogorskog nacionalnog identiteta, crnogorske kulture, jezika i državne samostalnosti. Mnogobrojne dileme i nepoznanice iz crnogorske istorije, prvi put su razmatrane upravo u ovim razgovorima”, objašnjava Labović za naš portal.

Za izdavača knjige “Oslobađanje od prošlosti” potpisan je Goran Martinović, urednik izdanja je Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Ana Matić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније