Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2018. 20:20   >>  19:56

REPREZENT TOTALNOG POZORIŠTA

Ljubavne poze istorije na festivalu glumca

Predstava ”Ljubavne poze istorije” urađena u produkciji Teatra ”Vojdan Černodrinski” iz Prilepa, a po tekstu Gorana Stefanovskog, bila je na repertoaru četvrte takmičarske večeri Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

U tom komadu, koji je ocijenjen kao reprezent ”totalnog pozorišta i izuzetne vizuelizacije” odslikan je rat sa svim pratećim razornim pojavama, počev od izmijenjene ljudskosti i pada moralnosti, ali i ukazano da je jedini spas ljubav, koja uspijeva da nadživi taj pakao.

Makedonska predstava bila je u znaku dramskog pisca i profesora Stefanovskog, koji je prije dva dana iznenada preminuo, što je obilježio dolazak ansambla i ekipe iz Prilipa na pozorišnu smotru u Nikšić.

Atmosfera pomiješanih osjećanja bila je i na okruglom stolu kritike, na kome je moderator, reditelj, Goran Bulajić, ukazao da tek što je otišao autor koji je obilježio makedonsku i jugoslovensku dramu u drugoj polovini 20. i početkog 21. vijeka, ”već živ”, što može da se desi ”jedino u pozorištu i nigdje više”.

Ljubavne poze istorije su ansambl predstava, rekao je Bulajić, koja je vrlo originalno, sa vrlo uspjelom simboličnom vizuelizacijom, iznijela globalnu scensku metaforu koja se svih tiče.

”Ovo je predstava perfektne vizuelizacije u opštem smislu, a to je potpuno često preskočen i zapostavljen segment u pozorištu. Makednoska ekipa uspjela je u svim segmentima”, rekao je Bulajić.

Reditelj komada Nataša Poplavska oživjela je sjećanja na Stefanovskog koji je ”u sebi uvijek nosio poetiku”.

”I kad je pričao i kad je predavao Stefanovski je, pored dramskog pisca, bio i poeta, i mnogo pjesama grupe Leb i sol bili su njegovi tekstovi. Njegove drmae su pune metafore i poetike i uvijek jako uzbudljive”, rekla je Poplavska.

Govoreći o predstavi, rediteljka je podsjetila da je u trenutku kada se slavila stogodinjica Prvog svjetskog rada ova predstava svoju praizvedbu doživjela u Ljubljani, a inspiracija Stefanovskom za tekst bila je knjiga Seksualna istorija prvog svjetskog rata, koju je napisao Magnus Hirschfeld 1931. godine u Berlinu.

Glumica Daniela Ivanoska podsjetila je da im je Stefanovski prilikom rada na komadu rekao da igraju kao da su samuraji, što su. kako je rekla, na sceni u Nikšiću i uradili.

Dramaturg u štipskom Pozorištu, Trajče Kacarov, naveo je da komade Stefanovskog karakteriše ritmika.

”Svi vidimo kakvi su to dijalozi i ozvučene riječi”, rekao je Kacarov i dodao da se i u tom komadu ”nijedna riječ ne gubi u vazduhu, nego se ubode tačno u uho čovjeka”.

Na repertoaru nikšićkog Festivala pete atkmičarske večeri je ”Kralj Lear” Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније