Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

12. 07. 2017. 10:05 >> 10:51

NIJE DOSADNO, OBEĆAVAM!

Ubi vrućina

Ništa novo. Kapital je najjača svjetska religija, novac glavni gospodin Bog - može i elektronski, mada je gotovina kraljica herc. Vrlo je tolerantan po pitanju vjere, možete paralelno ispovijedati koju god želite, moć kapitala je čvrsto na zemlji, stvarna i u sadašnjosti, nebeska pitanja su samo povremeno interesantna. Nikad se ne zna, zauvar je biti blizu svetih ljudi, još kad se ima.

Povezanost božanskog i ekonomije je davnašnja, prve hartije od vrijednosti izdavala je katolička crkva, a već u XI vijeku to je bio razrađen posao. Indulgencije (lat. indulgere,biti blag, obziran, popustljiv, Wikipedia) su garantovale oprost vremenske kazne grijehova, tiraž je zvanično bio ograničen, cijena prava sitnica - što bi rekao Sir Oliver. Halo Bing, kako brat?

Početkom XVI - og vijeka njima je finansirana izgradnja Bazilike sv. Petra u Rimu i glavni je razlog Luterovom protestantizmu. Nema odavno indulgere za novac, sad je sama vjera upitna.

Holivud će 2001.snimiti biografsku priču o Džonu Nešu, genijalnom matematičaru koji se godinama borio s teškim psiho poremećajem. Neš je matematički oborio učenje Adama Smita, sve i svja ideologije kapitala. Ključna rečenica u filmu koja po narodski objašnjava matematičarevu ideju - može se naći na IMDb-u, prevod max slobodan. (Društvo pijucka u baru, grupa djevojaka u fokusu) Neš : Ako svi krenemo na plavušu blokiraćemo jedan drugog i nijedan od nas neće je osvojiti.

Onda ćemo se okrenuti njenim prijateljicama i biti hladno otkačeni jer niko ne voli da bude druga šansa. Ali šta ako svi zaobiđemo plavušu? Nećemo smetati jedan drugom i nećemo uvrijediti ostale đevojke. To je jedini put do pobjede. Jedini način da we all get laid. Zajednička strategija daje bolji rezultat od Smitovog ako svi rade najbolje za sebe - to je najbolje za sve. Zaključak drugi - seks pokreće svijet. Blistavi um (A Beautiful Mind) osvojiće 4 Oskara, od toga dva glavna - za film i za režiju i obaška još 33 nagrade. Džon Neš dobiće "pridruženog" Nobela za matematiku (naravno ranije, za rad objavljen četrdesetak godina prije nagrađivanja). Laureata za matematički doprinos u znak sjećanja na Alfreda Nobela bira i nagradu finansira Švedska Kraljevska Banka i dodjeljuje se prilikom zvanične ceremonije uručivanja Nobela. Uvijek se sazna nešto novo.

Sličnim tragom, nezavisno od Neša, ići će i jugoslovenska ekonomska praksa. Slobodno tržište sa neophodnim sistemom kontrole i planiranja, dodajmo nezavisni platni promet, besplatno zdravstvo, školstvo.. ništa po volji kapitalu. S druge strane, pitanje svojine - ničija i svačija, zajednički kapital drugim riječima bilo je utopijsko rješenje,

Oko nije prkno, govoraše moja tetka Branka. Maksimalno slojevito, kamo sreće da sam pažljivije slušao i bolje pamtio. Glava nije guzica, krv nije voda, treba umjeti gledati, razumjeti to što vidiš. U ovom slučaju oko je kapital, a ničije i svačije ono drugo.
Četiri Oskara, Nobel i jedna interesantna država. Kapitalu ni po prstu. Štaviše, zaradiće dobro i na filmu o Džonu Nešu i na raspadu bivše nam Juge. Mogu samo zaključiti podgoričkim slengom, kapital je mnogo zajeban igrač.

@@@

Ostao sam dužan u prošloj priči način na koji lovci u raži švrljaju s kraja na kraj Univerzuma. Lako je ako imate raspored crnih rupa i vrijeme zadržavanja u njima. Poznato je da crne rupe sabijaju vrijeme i prostor, nešto poput vožnje podzemnom, proletite kroz jednu, onda na neki konvencionalni pogon tipa vorpa iz Zvjezdanih staza stignete do druge rupetine, šibnete i kroz nju i eto vas u nekom realnom Agencijinom vremenu na željenoj adresi. Ako se u povratku zadržite malo duže u tunelu vratićete se u prošlost.. Ali to su već čari turizma.

Srđan Kovačević

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније