Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

24. 10. 2016. 23:43 >> 23:22

1. NOVEMBRA

Simović svira na zatvaranju Bemusa

Na Svečanom zatvaranju 48. BEMUS-a, u Kolarčevoj zadužbini će u utorak, 1. novembra u 20 sati nastupiti crnogorski umjetnik Roman Simović - violina, uz solistu Milenu Simović - viola, sa Orkestrom Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Pored uloge koncertmajstora čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović često nastupa kao kamerni muzičar i solista sa najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima, među kojima su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Danijel Harding, Kristijan Jarvi, Jirži Belohlavek i drugi. Gostovao je na vodećim svjetskim scenama, kao što su Boljšoj teatar i Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi, Marijinski teatar u Sankt Peterburgu, Velika operska kuća u Tel-Avivu, dvorane Viktorija u Ženevi, Rudolfinum u Pragu, Barbikan u Londonu, Centar umjetnosti u Seulu, a redovno nastupa i na naujglednijim festivalima klasične muzike.

Roman Simović će poslije 11 godina ponovo svirati na BEMUS-u, i predstaviće se beogradskoj publici na svečanom zatvaranju festivala, 1. novembra na Kolarcu, kao solista i umjetnički vođa Orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Na programu su kompozicije Bartoka, Betovena, i jedno od najpoznatijih Mocartovih djela, Koncertantna simfonija za violinu, violu i orkestar KV 364, gdje će, kao solistkinja na violi nastupiti Milena Simović.

Koncertantna simfonija je nastala 1779. godine, kao rezultat poigravanja Volfganga Amadeusa Mocarta sa, kako i sam naziv sugeriše, žanrovima simfonije i solističkog koncerta, koji se i prožimaju u ovoj kompoziciji. Solističke dionice slobodno razmjenjuju muzički materijal, i uglavnom vode dijalog, svirajući naizmjenično, sastajući se tek na krajevima odsjeka. Poznato je da je viola bila Mocartov omiljeni instrument te se nagađa da je njenu dionicu pisao za sebe. Prvi stav napisan je klasičnom sonatnom obliku, sa prisutnim dramsko-lirskim sukobom. Drugi, lagani stav u c-molu je u elegičnom tonu sa neočekivanim melodijskim obrtima, a Rondo finale u presto tempu pokazuje Mocartovu sposobnost da muzikom iskaže životnu radost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније