Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 06. 2016. 23:45 >> 10:26

PROIZVOD RADIONICE

Predstava "Porodica sjećanja" za kraj MIT festa

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u subotu 11. juna sa početkom u 21 sati, biće izvedena premijera predstave "Porodica sjećanja", čiju režiju potpisuje čuveni španski reditelj Pep Gatel, jedan od osnivača španske umjetničke trupe Fura dels Baus.

Ovaj komad nastaje kao proizvod radionice, koju je Pep Gatel održao na Cetinju od 30. maja do 11. juna, isključivo sa crnogorskim glumcima.

Tema radionice je Eksperiment o Porodici i Kraljica Jelena od Savoje, koja je nagrađena od strane EU Collective plays za Zetski dom, a koja se zajedno sa, takođe nagrađenom temom Sjećanje - Fure dels Baus, ukršta na Cetinju i čini proizvod, predstavu "Porodica sjećanja".

Ovo je prvi od ukupnog kolaža predstave na ovu temu (najbolje jednočinke i kratke priče iz radionica Ljubomira Đurkovića i Ognjena Spahića će takođe biti dio ove pozorišne cjeline), a sve sastavljeno publika će moći da vidi pocetkom 2018.

Fura dels Baus gostuje u Kraljevskom teatru zahvaljujući velikom evropskom partnerstvu, projektu u čiji program ulaze Italija, Engleska, Crna Gora, Norveška, Belgija, Španija i Malta, a u oviru koga je svaka zemlja predstavila jednu ideju.

Fura sa konceptom sjećanja, Zetski dom sa koceptom porodice, udružuju snage, a to je ujedno i prvi put da se dva partnera ujedinjuju u okviru projekta.

Kako je na ranije održanoj press konferenciji izjavio španski režiser, planirano je da na kraju projekta koji će trajati do 2019. bude održan spektakl koji će objediniti sve partnere i koji će predstavljati nešto sasvim novo na evropskoj kulturnoj sceni.

Španska trupa Fura del Baus osnovana je 1979. Svoj rad posvetili su različitim pozorišnim oblastima: digitalnom, uličnom teatru, izvođenju savremenih komada i opera, kao i proizvodnji najvećih reklamnih poduhvata i događaja u Evropi. Fura je producirala ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Barseloni 1992, a ovaj spektakularni događaj pratilo je 500 miliona gledalaca širom svijeta. Reditelj pep Gatel potpisuje režiju ceremonije otvaranja Olimpijskih igara za mlade u Kini, koja važi za jednu od najboljih ikada u istoriji tog takmičenja.

Podsjetimo, za kraj ovogodišnjeg MIT festivala održaće se koncert Josipe Lisac. Hrvatska umjetnica nastupiće na Ljetnjoj sceni, u ponedjeljak 13. juna, od 21 sat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније