Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 05. 2016. 13:51 >> 13:37

ČUVENA TRUPA

Fura dels Baus u Zetskom domu

Premijera predstave "Porodica sjećanja" biće odigrana 11. juna u Kraljevskom teatru Zetski dom, u okviru MIT festivala 2016.

Ovaj komad nastaće kao proizvod radionice, koju će čuveni španski reditelj Pep Gatel  iz svjetski poznate umjetničke trupe Fura dels Baus, održati na Cetinju u periodu od 30.maja do 11. juna. Gatel je poznat kao reditelj jedne od najboljih ceremonija otvaranja Olimpijskih igara za mlade u Kini , a "Fura Dels Baus" u na evropskoj kulturnoj sceni predstavljaju ekscentričnost, inovacije, adaptacije, ritam, evoluciju  i prekršaj.

U našoj zemlji Pep Gatel će raditi isključivo sa crnogorskim glumcima . Tema radionice  je Eksperiment o Porodici i Kraljica Jelena od Savoje , koja je nagrađena od strane EU Collective plays za Zetski dom , a koja se zajedno sa, takođe nagrađenom temom Sjećanje - Fure dels Baus, ukršta na Cetinju i čini proizvod, predstavu  - Porodica sjećanja .  Ovo je prvi od ukupnog kolaža predstave na ovu temu (najbolje jednočinke  i kratke priče iz radionica Ljubomira  Đurkovića  i Ognjena  Spahića  će takođe biti dio ove pozorišne cjeline), a sve sastavljeno publika će  moći da vidi pocetkom 2018. godine, kazala je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom , Lidija Dedović.

“Pep kod nas započinje veliku puzzle predstavu , koja će se u djelovima raditi sve do početka 2018. godine kada ćemo sve sastaviti u posebnu cjelinu.

Sudar dvije teme - porodica i sjećanje, desiće se najprije kroz rad  Fure dels Baus i Kraljevskog pozorišta zetski dom.
Vjerujem da ce svim našim  glumcima, koji su u za ovaj poseban rad izabrani, ovo biti pravo zadovoljstvo, škola i avantura.
Iz radionice na ove teme, kroz desetodnevni intenzivni rad, prikazaće se mala Teatarska forma proizvod, a kroz teme sjećanja i porodica, kontra kapitalizmu i za humanizam, Pep Gatel otvara i temu Jelene od Savoje ”, kazala je Lidija Dedović.

Fura dels Baus gostuje u Kraljevskom teatru zahvaljujući velikom evropskom partnerstvu, projektu u čiji program ulaze : Italija, Engleska, Crna Gora, Norveška , Belgija , Španija i Malta, a u oviru koga je  svaka zemlja predstavila jednu ideju . Fura sa konceptom sjećanja,  Zetski dom sa koceptom  porodice , udružuju snage , a to je ujedno I prvi put da se dva partnera ujedinjuju u okviru projekta. Čuveni evropski reditelj smatra da  trupa kao što je Fura može puno toga naučiti kroz saradnju. “Ono što je dobro u ovom projektu jeste to što Fura može da bude zaražena onim što će dobiti od crnogorske umjetnosti. Riječ je o projektu koji je zasnovan na više glasova na osnovu koga će nastati jedinstveni scenario. Imamo dva koncepta : sjećanje I porodicu , ono što mene zanima jeste da u ovih 15 dana imamo autentičnu laboratoriju , i vidjećemo šta će izaći iz svega toga . Za mene je bitan proces , finalni rezultat nećemo imati za dvije nedjelje  , nastavljamo rad jer projekat traje . Moja ideja je da radimo , da na kraju imamo spektakl koji će se spojiti sa ostalim partnerima i da napravimo nešto potpuno novo. Tako da je ovih 15 dana prilika da promijenimo Evropu, a sve je počelo u Crnoj Gori. “

Španska trupa Fura del Baus osnovana je 1979. Svoj rad posvetili su različitim pozorišnim oblastima: digitalnom teatru , uličnom teatru , izvođenju savremenih komada i opera , kao i proizvodnji najvećih reklamnih poduhvata i događaja. Fura je producirala ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Barseloni 1992. , a ovaj spektakularni događaj pratilo je 500 miliona gledalaca širom svijeta. Od tada , kompanije kao što su : Pepsi , Mercedes benz , Pežo , Folksvagen, Svoč, Majkrosoft , Absolut Votka, Varner Bros , Telekom Italija , angažovali su upravo Furu del Baus da osmisli za njih velike reklamne kampanje širom svijeta. Od 2000. Fura se fokusira na ulični teatar , ide ka tome da što više uključuje publiku u svoje nastupe , a njihov specijalan pristup ovom zadatku postao je nadaleko poznat kao llenguatge furer ("Jezik Fure dels Baus ), a taj termin , da bi opisali slična stremljenja u teatru , čak su počele koristiti druge pozorišne trupe. Publika pamti njihov spektakularan nastup L’home del mil.leni (2000)  koji su priredili za proslavu novog milenijuma , kada je taj nastup u Barseloni pratilo 20 hiljada ljudi. U Firenci su imali svoju izvedbu Božanstvene komedije i tada ih je pratilo više od 35 hiljada ljudi, a njihov nastup na otvaranju Bienala u Valensiji koji nosi naziv “ La navaja en el Ojo” ( Britva u oku ), takođe je ispratilo oko 20 hiljada ljudi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније