Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.V. ]

16. 05. 2023. 19:53 >> 19:53

PROJEKAT "ATENTAT"

Paćino, Travolta i Mortensen u novom filmu o ubistvu Kenedija

Velika holivudska zvijezda, Oskarovac Al Paćino, zvijezda "Gospodara prstenova" Vigo Mortensen, legendarni Džon Travolta (Petparačke priče), glumiće u filmu "Atentat", posvećenom ubistvu američkog predsjednika Džona F.Kenedija u Dalasu 1963. godine.

Film će režirati nagrađivani Dejvid Mamet. On je scenario pisao sa Nikolasom Kelozijem, inače rođakom pokojnog mafijaša Sema Đankane, čija moguća uloga u atentatu na Kenedija ostaje obavijena velom misterije. 

Film će ponovo preispitati atentat na Kenedija, a posebnim akcentom na ulogu Đankane. Spekulacija je da je atentat organizovan jer je američki predsjednik odbacio mafiju iako mu je ona navodno pomogla prilikom izbora 1960. godine. 

Film "Atentat" imaće za cilj da ponudi priču iz ugla mafije o dešavanjima u Dalasu te 1963. godine, a projekat bi mogao da bude gotov do kraja godine. 

Podsjetimo, 22. novembra 1963. godine Kenedi je u društvu svoje supruge Žakline-Džeki i guvernera Teksasa Džona Konolija u otvorenoj limuzini paradirao ulicama Dalasa.

Kasniji nalazi Vorenove komisije, koja se bavila atentatom, ukazuju da je bivši marinac Li Harvi Osvald tog dana, sa šestog sprata zgrade Teksaškog skladišta knjiga u kome je bio zaposlen, u 12.30 časova po lokalnom vremenu, ispalio tri hica iz puške ka predsjedničkoj koloni. Kenedi je preminuo od posljedica ranjavanja 40-ak minuta kasnije.

Komisija je utvrdila da je samo sat vremena poslije atentata Osvald usmrtio i policajca J.D. Tipita koji ga je legitimisao. Ubrzo je uhapšen i optužen za pomenute zločine iako je negirao krivicu, tvrdeći pred kamerama da je "žrtveno jagnje".

U nedjelju, 24. novembra, Osvald je u prisustvu velikog broja policajaca, novinara i fotoreportera sproveden u podrum lokalnog zatvora, kako bi bio prebačen u drugi zatvor. Taj događaj je prenosila televizija i maltene cijela zemlja je pratila njegovo pojavljivanje pred kamerama prije nego što će biti deportovan u okružni zatvor.

Osvald se u pratnji policije pojavio pred kamerama ne sluteći da su to poslednji trenuci njegovog života. Vlasnik noćnog kluba iz Dalasa Džek Rubi je uspio da istupi iz gomile i pred šokiranim milionskim gledalištem u živom prenosu jednim hicem iz pištolja pogodio Osvalda.

Rubi, povezivan sa čikaškom mafijom, preminuo je u zatvoru četiri godine kasnije, objašnjavajući odluku da ubije Osvalda željom da zaštiti udovicu Džeki Kenedi od svjedočenja i sudskog postupka. Negirao je da je poznavao Osvalda prije ubistva, iako je bilo ljudi koji su tvrdili suprotno.

Cijeli događaj i danas, skoro šest decenija kasnije, izaziva veliku pažnju širom svijeta. Plasirane su razne teorije, pa je i poznati režiser Oliver Stoun u filmu "JFK" iz 1991. godine promovisao tvrdnju da je postojala masovna zavjera, u koju su bili umiješani istaknuti političari, pojedini djelovi vojnog i bezbjednosnog aparata i tajnih službi, te Kenedijevi saradnici. Poruka iz filma je i da su atentat i kasnije zataškavanje bili u stvari državni udar.

"Promijenjeno je obezbjeđenje duž rute, promijenjena je putanja kolone. Sva struktura tog dana bila je kontrolisana i to je bio dio "crne operacije", tvrdio je Stoun.

Jedna od verzija je da je atentat organizovala mafija, veoma nezadovoljna Kenedijevim postupcima i najavama da se spremaju hapšenja vodećih mafijaških šefova.  

Tokom godina, moglo se čuti i da je na Kenedija pucano sa nekoliko različitih lokacija, a posebno sa "travnatog uzvišenja", u blizini zgrade Teksaškog skladišta knjiga.

Ništa nikad nije sudski dokazano.

Kongresni odbor koji je ispitivao atentat 1978. godine zaključio je da postoji mogućnost da je postojala zavjera za ubistvo Kenedija, ali više informacija o tome nikada nije objavljeno. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније