Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

08. 04. 2020. 16:16   >>  16:13

SELI SE NA RADIO TALASE

HAPS je ove godine festival Radio drama

Na ovogodišnjim Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima (HAPS), od 15. do 30. aprila, biće predstavljenje radio drame, odlučili su organizatori zbog situacije sa pandemijom korona virusa.

HAPS – MIGRACIJE pod motom "Malo pojačaj radio" u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj – Radio drame, poručili su irganizatori Hercegnovsko pozorište i JUK Herceg fest.

"Suočili smo se sa činjenicom  da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bilu u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni u Dvorani “Park”.  Radio drame su najsloženija forma radijskog stvaralaštva, sadržaj za maštovite i kreativne, jednako na strani radijskih stvaralaca kao  i  na strani publike. Vjerujemo da ćemo i ovim izdanjem steći neke nove poštovaoce koji će, nakon što na ovaj način čuju (vide) ponuđene drame poželjeti da nam se pridruži i kada glumci opet budu na sceni, a publika u gledalištu", poručuju organizatori.
 
Umjesto „na daskama koje život znače“, festival migrira na talase javnih emitera Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš. Emitujemo radio-drame iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, saopštio je programski producent HAPS-a Vuk Vuković.
 
"Migracije – biramo i kao ključnu riječ ovogodišnje selekcije koja poziva na borbu protiv pravog problema koji suštinski ugrožava i Evropu i svijet. Virus Korona, epidemiolozi bi rekli Covid 19, učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija... Filozofi bi, možda, rekli – migriramo iz prostora u vrijeme... A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizuelna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona...", naveo je Vuković.
 
Kazao je da će produkcija savremene radio-drame biti predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPSu ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.
 
"I dok se pozorišta i teatarske institucije, širom svijeta, sele sa scene na televiziju i internet, ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti je poziv da odmorimo čula od terora vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva", poručio je Vuković.

Na festivalu će se predataviti sljedeće radio drame:

Rani odlazak i Naše brdo (Radio Crne Gore);
1938 i Noć četiri mjeseca (FDU Cetinje i Radio Crne Gore);
Isceljenje (Radio Beograd);
Poslednji voz, Staklenik i Stav pištaljke (FDU Beograd);
Koračanje (Istraživačka stanica Petnica i UU);
Najveća vrednost civilizacije (FMK Beograd);
Bizantska soap opera, Vitez na pola i Esej o laži ( Hrvatski radio);
Sjedalo uz prozor (ADU Zagreb);
Kraj mora (Radio Bosne i Hercegovine i Akademija scenskih umjetnosti).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније