Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila: M.M.Lj. [ Buka ]

29. 04. 2017. 13:52 >> 13:26
1

ROĐENDAN HIČKOKA

Plašio nas je filmovima, a bojao se jaja

Alfred Džozef Hičkok, najveći među najvećima u polju filmske industrije, filmski reditelj, dobitnik Oskara, režirao preko 50 filmova, rođen je na današnji dan 1899. godine.

 

Za Hičkoka možemo reći da je i pionir i revolucionar filmske industrije.  U “Psihu” unosi taj vrišteći zvuk koji postaje brend filma, zatim u  “Pticama” prvi put uvodi efekte elktronske muzike. Njegov žanr bi se mogao  okarakterisati kao psiho – triler, u kome se sva pažnja usmjerava na  stopostotnu napetost kod posmatrača.

Svi koji su gledali njegove filmove poznaju taj osjećaj straha kad god se nađu u nekoj situaciji koja podsjeća na poznate scene.

"Ja sam filantrop: pružam ljudima ono što oni žele. Ljudi vole osjetiti užas i strah", rekao je Alfred Hitčkok.

Alfred Džozef Hičkok rođen je u Londonu 13. avgusta 1899. godine, gdje je počeo da režira, karijera mu kreće uzlaznom putanjom prelaskom u Holivud, na poziv za snimanje od producenta Dejvida Selznika. Preminuo je 29. aprila 1980. godine.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja Hičkokov film "Rebeka" (1940.) dobio je Oskara iste godine, iako je nagradu primio producent filma Dejvid Selznik. Hičkok je kao producent bio nominovan za Oskara za najbolji film i to za "Sumnju" (1941). Kao najbolji reditelj bio je nominovan pet puta i to za filmove: "Rebeka", "Čamac za spašavanje" (1944.), "Začaran" (1945.), "Prozor u dvorište" i "Psiho". Godine 1968. primio je počasnog Oskara, a 1980. dobio je titulu viteza.   

Neobičan stil koji nas tjera u napetost, tačnije tokom filma nam daje prednost da retrospektivno znamo pozadinu ili ishod sudbina glavnih glumaca, dok sami likovi to ne znaju. Stavlja nas u poziciju "svevidjećeg oka" i to je ujedno odličan recept za napetost pa i iznenađenje koje nam ovaj režiser, redovno servira.

Na kraju, interesantno, ali i  smiješno za istaći, i ovaj veliki čovijek je imao svoju "Ahilovu petu", bojao se jaja - "Bojim se jaja. Ta bijela okrugla stvar bez rupa...jeste li ikad vidjeli nešto gadnije od razbijanja ljuske jaja i prolivanja njegove žute tečnosti? Krv je vesela, crvena. No žumance iz jajeta je žuto, gadno. Nikad ga nisam probao. " 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније