Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V./A.J.

09. 03. 2024. 11:46 >> 18:10
4
Čitaj mi:

MILIONSKI PROJEKAT

Ne zna se otkud Šarićima i Mićunoviću novac za cementaru u Pljevljima

Do danas se ne zna porijeklo novca koji je korišćen u projektu kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića i Duška Šarića o izgradnji cementare u mjestu Otilovići u Pljevljima. Zbog tog posla, iz navodno Mićunovićeve kompanije Anagusta Enterprise Limited, transferom preko Prve banke, firmi Duška i Darka Šarića uplaćeno je 1,2 miliona eura. Ta cementara, ipak, nikad nije sagrađena.

Braći Šarić se danas sudi u Beogradu, ali optužnicom im se ne stavlja na teret ništa direktno vezano za pomenuti projekat na sjeveru Crne Gore.  

Podatke o plaćanju sa računa Anaguste objelodanilo je tužilaštvo u Crnoj Gori prije desetak godina, pošto je Šarića i Jovicu Lončara teretilo za pranje gotovo 20 miliona eura. Oni su, kasnije, pravosnažno oslobođeni tih optužbi.

Ostalo je nejasno odakle sredstva za projekat u Pljevljima. 

Iako je finansijskim vještačenjem utvrđeno da je braći Šarić sa računa preduzeća Anagusta Enetrprises Limited, registrovanog i sa sjedištem na Kipru, i Grand business Finance Limited, registrovanog u Belizei, prebačeno više od milion eura, sudski vještaci nijesu utvrdili ko je uplatio novac, po kom osnovu, ko je vlasnik pravnog lica i ko je potpisao naloge za transfer novčanih sredstava. Direktori Anaguste Enterprise Limited, kako je navodeno na sajtu opencorporates.com su Branislav i Svetlana Mićunović, prenijele su svojevremeno "Vijesti". 

Takvi podaci mogli su se u to vrijeme vidjeti i na sajtu kiparskog registra kompanija. 

Ni u jednom od sudskih postupaka koji su u Crnoj Gori vođeni protiv Šarića Mićunović nikada nije pozvan kao svjedok.

“Na račun Mat company iz Pljevalja, Camarila Corporation uplatila je ukupno 7.405.250,23 eura. Od tog iznosa 6.205.250,23 potiče od Preduzeća za rekonstrukciju i izgradnju puteva iz Beograda, a 1.200.000 eura od Anagusta Enterprises Limited, odnosno Grand Business Finance Limited”, piše u nalazu vještaka Vlajka Milićevića. 

Izjašnjavajući se na nalaz vještaka Milićevića, na suđenju u Apelacinom sudu zastupnik optužbe i zamjenik vrhovnog državnog tužioca Petar Kapuci, konstatovao je da vještak nije mogao utvrditi osnov uplate sa Mićunovićevog, na račun Šarića.

“U odnosu na novčana sredstva u iznosu od 1.200.000 eura, koja su uplaćena preduzeću Camarila Corporation od strane preduzeća Anagusta Enterprises Limited, po osnovu ugovora o suulaganju u izgradnji cementare u Pljevljima, a koji ugovor je od strane odbrane dostavljen u kopiji, vještak na strani 19 nalaza konstatuje da vjerodostojnost tog ugovora nije mogao provjeriti, jer ‘banka ne posjeduje ni original ni kopiju ovog ugovora’. U odnosu na konstataciju vještaka da je na osnovu dodatne dokumentacije, dobijene od Prve banke Crne Gpre utvrdio da novac u iznosu od 1.200.000 eura potiče od pravnog lica Anagusta Enterprises Limited, vještak nije utvrdio porijeklo tog deponovanog novca koji se uplaćuje na račun oročenog depozita, ko je izvršio uplatu tih novčanih sredstava, po kom osnovu, ko je vlasnik tog pravnog lica, ko je potpisao naloge za transfer novčanih sredstava”, istakao je Kapuci, a pisale su "Vijesti".

S obzirom na to da je transfer realizovan navodno po osnovu ugovora o zajedničkoj poslovno-tehničkoj saradnji, zaključak Kapucija bio je da vještak ne utvrđuje čime se bave pravna lica Anagusta Enterpirises Limited, Maintance ans Suply LTD i Camarila Corporation.

“S obzirom na to da imaju otvorene račune u poslovnoj banci u Crnoj Gori i koje su to poslove realizovali na osnovu kojih su izvršeni transferi, kao i gdje su sjedišta tih pravnih lica. Osim toga, postavlja se pitanje na osnovu čega je vještak konstatovao da je na računu preduzeća Anagusta Enterprises Limited uplaćeno ukupno 2.960.050 eura i da su od tih novčanih sredstava izvršeni trabsferi u iznosu od 1.200.000 eura, kada su transferi na račun Anagusta Enterprises Limited vršene 2007. godine, a transferi sa tog preduzeća 2008. godine, pri čemu vještak nije utvrdio kretanje svih novčanih sredstava na račun preduzeća Anagusta Enterprises Limited od 2007. godine pa nadalje”, naveo je Kapuci.

Konstatovao je da vještak nije mogao dovesti u vezu transakciju od 1.200.000 eura, sa namjerom preduzeća Montenegro cemnent company, da izgradi cementaru u Otilovićima, jer to izlazi iz njegove nadležnost.

 U januaru 2008. godine, tadašnji predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković donio je odluku o pristupanju izradi lokalne studije lokacije Otilovići, mjestu na kojem bi trebalo da se gradi cementara. Taj posao nezvanično se procjenjivao na oko 300 miliona eura, ali je godinu kasnije propao zbog bankrota njihovog poslovnog partnera, njemačkog koncerna Cemag. Tadašnja Vlada je najavljivala potragu za novim strateškim partnerom u tom poslu. Duško Šarić i Jovica Lončar lišeni su slobode 2009. godine, podsjetile su "Vijesti".

Američka Agencija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija u novembru prošle godine proširila je listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije, među kojima su dvije osobe iz Crne Gore.

Branislava Mićunovića je američki Stejt Dipartment označio vodećom ličnošću u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori još iz perioda bivše Jugoslavije.

"Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta, te je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih nezavisnih institucija", navodi se u dokumentu koji je objavio OFAC. 

Ne zna se je li pokrenut neki postupak u Crnoj Gori protiv Mićunovića. Mićunovićeva porodica demantovala je ranije sve optužbe na njegov račun, navodeći da je on ugledan biznismen. 

Suđenje Darku Šariću i njegovom bratu Dušku, kao i još jednom broju optuženih koje srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su planirali diskreditaciju i ubistvo svjedoka saradnika u drugom postupku, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje i krivično djelo iz oblasti zakona o tajnosti podataka, nastavlja se pred Specijalnim sudom u Beogradu. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније