Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ N1 ]

23. 04. 2024. 15:24 >> 15:25
Čitaj mi:

Suđenje Darku Šariću i saradnicima

Nastavljeno izvođenje „skaj“ poruka okrivljenih

Na suđenju Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika nastavljeno je izvođenje "skaj" poruka okrivljenih.

Danas je na ročištu izvedeno nekoliko setova „skaj“ poruka koje sadrže i fotografije, a na osnovu kojih Tužilaštvo za organizovani kriminal dokazuje izvršenje krivičnih djela koja se Šarićevoj grupi stavljaju na teret. Poruke koje datiraju iz 2020. godine francuski organi su prikupili u istrazi sa zaplenjenog servera, a srpskom tužilaštvu dostavljene su putem međunarodne pravne pomoći.

Advokati Šarićeve odbrane uporno tvrde da je riječ o porukama „koje ne postoje“, a da server nije zaplijenjen, jer im o tome Tužilaštvo nije dostavilo dokaz, te su i danas to isticali i to rečima da je riječ o „masovnom nadzoru“, „presretnutoj komunikaciji“ i „špijunskom“, a ne zaplijenjenom serveru.

Postupajući tužilac Vojislav Isailović referisao se riječima je server o kom govore zaplijenjen u francuskoj istrazi, koja je počela još 2016. godine kada je pronađen prvi „skaj“ telefon i da je srpskim organima dostavljen samo „mali dio svega onoga što su Francuzi prikupili“.

Jedan set poruka koji je danas izveden, Tužilaštvo tvrdi da dokazuje da je Šarićeva grupa planirala ubistvo Nebojše Joksovića, svjedoka saradnika u postupku za šverc kokaina u kom je Darko Šarić pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

Poruke su, kako Tužilaštvo tvrdi razmenjivali Darko Šarić i Milan Vučinić, a u vezi sa nabavkom oružja za ubistvo Joksovića.

Inače, grupu Darka Šarića Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za diskreditaciju Nebojše Joksovića i to zbog toga što Šarićev prethodni plan da se iz osvete ubije Joksović nije uspio. Cilj je bio da Joksović izgubi status svedoka saradnika tako što bi bio optužen za, kako je tužilaštvo zaključilo, iscenirano planiranje ubistva svog saradnika Gorana Nikolaševića iz Valjeva.

Bojan Ječmenica, advokat optuženog Milana Vučinića, izneo je primedbu da se u optužnici navodi da se Šariću i Vučiniću na teret stavlja da su u periodu od početka marta 2020. do 5. jula 2020. planirali ubistvo Joksovića, a da su poruke izvedene kao dokaz od 30. jula 2020.

Predsjednik sudskog veća Zoran Šešić konstatovao je da je to tačno.

Međutim, izvedene su i poruke sa „skaja“ koje su, kako se navodi u optužnici, Darko Šarić i Milan Vučinić razmenjivali i početkom marta, kao i tokom juna 2020. godine u kojima razgovaraju o pripremi ubistva, ali i komentarišu pušku, koju bi za planirano ubistvo kupio Darko Šarić i platio izvršioca kao nagradu za ubistvo.

U tim porukama Vučinić obaveštava Šarića da je osoba, koju u porukama nazivaju „Kurjak“, kupila pušku, obišla teren i pronašla mesto za planiranu likvidaciju Joksovića. U porukama dalje Vučinić obaveštava Šarića i da će planirana likvidacija biti odložena zbog korone, jer se odlaže „Drinska regata“, kada se trebalo da ubiju Joksovića.

Podsjetimo, Milan Vučinić od juče se nalazi u kućnom pritvoru sa nanogicom, a ta mjera mu je određena nakon što je u pritvoru proveo tri i po mjeseca.

Naime, Vučinić i Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića, predali su se srpskoj policiji 4. januara 2024. Do tada im se, kao optuženima u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, sudilo u odsustvu u okviru ovog postupka za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Dušku Šariću je pritvor zamijenjen kućnim pritvorom deset dana ranije, 12. aprila 2024. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније