Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

03. 03. 2024. 20:39 >> 21:00

OSNOVNI SUD U PODGORICI

Zbog nasilja u porodici u posljednje tri godine izrečeno 47 godina zatvora

Zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, u 2021-oj, 2022-oj i prvoj polovini 2023. godine, pred ovim sudom formirano je ukupno 236 predmeta, 202 je riješeno, a 34 je i dalje u radu. Izrečeno preko 47 godina zatvora, 1.060 časova rada u javnom interesu, jedna novčana kazna, 67 uslovnih osuda, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kako dodaju, izrečeno je i 36 mjera bezbjednosti zabrane približavanja, 17 mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara i narkomana, osam mjera bezbijednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i dvije mjere bezbjednosti udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje.

U Osnovnom sudu u Podgorici, od 01.01.2021. godine do 31.12.2023. godine, formirano je, navode, ukupno 236 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici protiv 238 okrivljenih lica, od čega je 34 predmeta u radu, a u 202 predmeta je donijeta odluka.

"Tako je u 102 predmeta donijeta presuda kojom su okrivljeni osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 47 godina i 1 mjeseca kazne zatvora, od čega je u 6 predmeta izrečena kazna zatvora u prostorijama za stanovanje u ukupnom trajanju od 1 godine i 9 mjeseci, izrečeno je 67 uslovnih osuda, dok su u 7 predmeta okrivljeni osudjeni na kaznu rada u javnom interesu, u ukupnom trajanju od 1060 sati a u jednom predmetu okrivljeni je osuđen na novčanu u iznosu od 3.000,00 eura", ističu iz podgoričkog Osnovnog suda. 

Nadalje, kako navode, u pet predmeta rješenjem je izrečena mjera bezbjednosti - obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, u tri predmeta je donijeto rješenje kojim se odbija optužni predlog, u jednom predmetu donijeto je rješenje o obustavi krivičnog postupka (usljed smrti okrivljenog), a u šest predmeta je donijeta oslobadjajuća presuda.

"U 36 predmeta izrečena je mjera bezbjednosti zabrane približavanja, zatim 17 mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara i narkomana, u jednom predmetu izrečena je mjera zaštitnog nadzora javljanja nadlažnom organu, u dva predmeta izrečena je mjera bezbjednosti udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje a u 8 predmeta mjera bezbijednosti obavezno psihijatrijsko liječenje", zaključuju iz Osnovnog suda u Podgorici. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније