Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

20. 02. 2024. 12:36 >> 14:19
Čitaj mi:

AKTUELNA HAPŠENJA

Je li šema šverca cigareta bila putokaz tužiocima?

Šema šverca cigareta, koju je Kabinetu premijera dostavio bivši šef carine Rade Milošević, objavljena je u junu prošle godine, a sadrži informacije da je u krijumčarenje cigareta u Crnoj Gori umiješan i danas uhapšeni Aleksandar Mijajlović. Milošević, koji je i sam uhapšen, kasnije, zbog šverca cigareta, šemu je predao bivšem premijeru Dritanu Abazoviću, koji je proslijedio tužilaštvu. Mijajlovićev advokat, Zoran Piperović, odbacio je navode iz te šeme, tvrdeći da se radi o podmetačinama.

U šemi šverca cigareta u Crnoj Gori, kako navodi Milošević, skreće se pažnja na ulogu koju imaju podgorički biznismen Ranko Ubović i Aleksandar Aco Mijajlović, to jest, kako tvrdi, klan 'Grand-Bemaks'. Brendovi cigareta koje se švercuju su Merilin, Trocadero, FM, King i Manchester, navedeno je. Cigarete, prema šemi, idu na domaće tržište, u države regiona i države Evropske unije.

Pravni zastupnik Ubovića i Mijajlovića, advokat Zoran Piperović u izjavi za RTCG u junu prošle godone, kazao je da pismo nema djelovodni broj.

"Ako je to pismo operativna informacija onda Rade Milošević nije znao da sačin operativnu informaciju. Jasno je da je on nije ni pisao. Vidim da pismo nema djelovodni broj, što znači da nije zavedeno. Moralo je jer ima pečat na kraju. Operativna informacija koju ćemo smjestiti u ruke Rada Miloševića vrvi od lijepih želja i neprofesionalizma. Rekao je ono što zadnju godinu dana uporno reciklira moj komšija. A to su brod 'Rafaelo', 'Bemaks', Ubović, Đorđije Pavićević. U tom pismu oni nisu šverceri već logistička podrška švercu. U tom pismu su Ubović i Pavićević logistika i to u trenucima kad kamioni napuste slobodnu carinsku zonu", naveo je tad Piperović.

Pitao je "kako nijesu otkrili ko prije toga sav posao završava jer po ovome ispada da su Ubović i Pavćević preuzimali posao kad se sve završi unutar slobodne carinske zone".

"Ovo pismo je valjda kod Specijalnog državnog tužilaštva. Ne znam da li je kod Uprave policije jer se u tom pismu optužuju i pojedini visoki funkcioneri, Europol i Interpol. Ovdje se ne zna ko je sačinio operativnu informaciju, vidi se da nije određena stepenom tajnosti. Ali nikako da nauče jednu stvar, operativna informacija je interni akt i ona ne završava kod političara već kod službi bezbjednosti", zaključio je Piperović.

Milošević je premijeru 28. avgusta 2022. dostavio "Operativnu informaciju u vezi krijumčarenja duvanskih proizvoda - cigareta".

"U Crnoj Gori, kao i u Evropskoj uniji i zemljma regiona, izražena je problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, prije svega - cigaretama. Ova kriminalna aktivnost dovodi do gubitka prihoda od akciza, poreza i carina, odnosno prouzrokuje značajan gubitak za Budžet Crne Gore i dovodi do destabilizacije tržišta i ugrožavanja legalnih poslovnih struktura. U skladu sa aktivnostima koje preduzima Uprava prihoda i carina, sa posebnim akcentom na otkrivanje, sprečavanje svih negativnih pojava, koje za posljedicu mogu imati vršenje krivičnih djela i tim nanijeti višemilionsku štetu po Budžet Crne Gore, službenici Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu su pojačali intezitet mjera i radnji iz svojih nadležnosti, kako bi u potpunosti iskorijenili ovu negativnu pojavu i identifikovali su nelegalan protok cigareta unutar i van teritorije Crne Gore, odnosno, locirali put kretanja od mjesta porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta", napisao je Milošević u dopisu premijeru.

Ističe se da na osnovu analize rizika iz prethodnih predmeta koji su procesuirani pred Višim i Specijalnim državnim tužilaštvom ima osnova za tvrdnju da se krijumčarenje duvanskih proizvoda javlja u različitim oblicima. Roba može biti krijumčarena u komercijalnim i manjim pakovanjima, može se transportovati samostalno ili skriveno u drugim proizvodima.

"Kako smo u saznanju da se organizovane kriminalne grupe iz zemlje i regiona ad hok ili u kontinuitetu bave ovom kriminalnom aktivnošću i stiču značajna novčana sredstva koja koriste za finansiranje drugih ilegalnih aktivnosti ili ulaganje u legalne poslove. Zabilježeno je i da se angažuju ekonomski i pravni eksperti, kao i lica sa iskustvom u oblasti špedicije, u cilju prilagođavanja promjenama u zakonodavstvu"; piše u dokumentu.

Milošević uz to navodi da se najčešći tranzit cigareta odvijao preko Slobodne carinske zone Luke Bar.

"Kao zemlje porijekla javljaju se zemlje of-šor zone, Bliski istok, sjevernoafričke države, Ruska Federacija, UAE, Kina, Turska, Moldavija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Kipar, a krajnja destinacija je tržište EU - Italija, Španija, Grčka i Velika Britanija", navodi se u dopisu.

Podsjetimo, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Sektora za borbu protiv kriminala, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapsili su sinoć šest osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Jedan od uhapšenih je upravo Aleksandar Mijajlović

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni uhapšeni na osnovu višemjesečnog koordinisanog djelovanja SDT-a, SPO-a i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL).

“Po nalogu SDT-a službenici SPO-a, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, uhapsili su A.M.,G.V.,D.J.,D.B.,M.M. i R.R, zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje”, navodi se na sajtu SDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније