Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marko Terzić [ TVCG ]

18. 12. 2023. 06:49 >> 06:49
Čitaj mi:

OD HAPŠENJA 18 MJESECI

Kontrola optužnice u aferi "Plantaže" odgađana pet puta

Ni godinu i po od spektakulranog hapšenja bivših čelnika Plantaže, sudski proces nije počeo, a nije ni potvrđena optužnica. Početkom marta Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu, a kontrola optužnice pet puta je odgađana, s tim da je šesti pokušaj zakazan za 29. decembar. SDT bivše čelnike Plantaža tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Razmatranje optužnice u slučaju Plantaže još nije okončano, a kad će, ne znamo. Taj tužilački akt stigao je u Podgorički Viši sud prije devet i po mjeseci i njegova kontrola je do danas odgađana čak četiri puta na zahtjev odbrane i jednom na zahtjev okrivljenog.

"Zanimljivo je da je treći termin ročišta za kontrolu optužnice odložen iz razloga što je sud propustio da okrivljenom dostavi optužnicu na isti način kako je to učinio braniocu i na taj način prekršio odredbu člana 195 stav 4 ZKP-a", rekla je Milica Bulatović Jokanović iz Akcije za ljudska prava.

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da crnogorsko pravosuđe nije baš bilo ni u ranijem periodu prepoznato po tome da je njegov tzv. princip suđenja u razumnom roku.

"Sada imamo jedan potpuno drugi ekstrem, gdje bi oni koji su optuženi za teška krivična djela trebalo da su zainteresovani da se ti postupci što prije, ukoliko su zaista nevini, okončaju. Ali sada kroz razne akrobacije pravne prirode pokušavaju da odlože te glavne pretrese", navodi Milovac.

Kopiranje spisa, put u inostranstvo, zahtjevi za izuzeće, neuredno primanje poziva - to su razlozi odbrane zbog kojih su ročišta odgađana.

"Mislim da ta odlaganja, kada vidimo razlog, kada vidimo kreativnost prije svega odbrane, odgovaraju nekome iz odbrane. Sada, pitanje je u onom dijelu postupaka gdje se optuženi brane sa slobode, da li postoji jako veliki prostor da se radi o uticaju na svjedoke i na dokaze", kaže Milovac.

Šesti pokušaj kontrole optužnice protiv bivše direktorice Plantaža Verice Maraš, nekadašnjeg predsjednika odbora direktora te kompanije Veselina Vukotića i još četiri osobe zakazan je za 29. decembar.

No, po trajanju taj slučaj nije usamljen.

"Zanimljiva je situacija u predmetu koji je pokrenut protiv Miloša Medenice i drugih. Na primjer, ročište glavnog pretresa je odloženo čak sedam puta", rekla je Bulatović Jokanović.

Podsjećamo, Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Sead Šahman, Đorđije Rajković i Dušan Perović uhapšeni su u julu prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju, donoseći odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između kompanija - Plantaže“ i „OMP Engineering“.

Mjesec i po kasnije, lisice na ruke stavljene su i Verici Maraš koja je, kako se navodi u optužnici, izvršila očigledno štetnu odluku okrivljenih.

Danas se svi brane sa slobode od optužbi SDT-a koje ocjenjuje da je kompaniji "OMP Engineering" pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od oko 385.000 eura, a Plantažama nanesena šteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније