Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

23. 10. 2023. 06:28 >> 18:12
1

ZAŠTITNIK NIJE REAGOVAO

Isti vještak radio nalaz Đukanoviću i sudu u aferi "Limenka"

Pojedinačno najveći akcionar Prve banke Aco Đukanović, kao tužilac u poznatom slučaju "Limenka" za tužbu protiv države angažovao je finansijskog (sudskog) vještaka koji mu je izradio stručni nalaz o pretrpljenoj šteti, a zatim je u sudskom postupku vještak istog imena angažovan od suda da izradi nalaz za konkretni spor, otkrili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Kako su upozorili, dok se sve to dešavalo raniji Zaštitnik imovinskih interesa države Crne Gore nije postavio pitanje konflikta interesa i nije tražio izradu nalaza od drugog vještaka, a i sud je ostao pasivan. Acu Đukanoviću, bratu bivšeg šefa države Mila Đukanovića, po osnovu dobijenog sudskog spora za slučaj "Limenka" iz državnog trezora isplaćeno je oko 14 miliona eura.  

Iz Akcije za socijalnu pravdu kazali su za Portal RTCG da se slučaj "Limenka" godinama u javnosti označava jednim od kontroverznijih u sudskoj praksi, a odnosi se na lokaciju gdje se nalazi zgrada Centra bezbjednosti Podgorica (pored Pravnog fakulteta), a koja je bankaru Đukanoviću prodata za oko tri miliona eura. No, kako navode, nije došlo do iseljenja sa lokacije, nakon čega je Đukanović tužio državu i sudski spor se razvukao i trajao godinama.
 
Prema podacima u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP), uz tužbu je Đukanović kao dokaze dostavio i dva stručna nalaza sudskog vještaka, koji su izrađeni po njegovom zahtjevu.
 
"Zahtjev je bio da se obračunaju zatezne kamate na cijenu plaćenu za zemljište, zatim izmakla korist zbog neostvarene zakupnine od izdavanja u zakup tog zemljišta (preko 7,6 hiljada kvadrata), kao i da se utvrdi razlika između tržišne cijene zemljišta u trenutku njene kupovine i u času izrade stručnog nalaza. U prvom stručnom nalazu, koji je datiran na 16. maj 2012. godine, taj finansijski vještak je procijenio ukupnu štetu oko 5,8 miliona eura. Od toga je prosta šteta bila više od 4,3 miliona, a obuhvata plaćenu kupovnu cijenu za zemljište i porez na promet, što je nepunih 3,4 miliona eura, dok je zatezna kamata izračunata na preko 935 hiljada eura", konstatovali su iz ASP-a. 
 
Dodatno je vještak izračunao da je Aco Đukanović kao PDV obveznik, zbog nemogućnosti izdavanja u zakup zemljišta pretrpio štetu zbog neostvarenog zakupa (izmakle koristi) od preko 1,3 miliona eura. 

"Pored toga, još 85 hiljada je izračunata šteta za Aca Đukanovića kao fizičkog lica, koje bi platio na ime poreza na dohodak fizičkih lica i prireza na porez, a zbog neostvarenog dohotka od zakupa građevinskog zemljišta. Drugim stručnim nalazom, koji je još jedan dokaz uz tužbu sudu i datiran je na 17. maj 2012. godine, vještak utvrđuje štetu od više od 667 hiljada zbog razlike tadašnje tržišne vrijednosti građevinskog zemljišta (519 eura po kvadratu) i vrijednosti iz vremena njegove kupovine (432 eura po kvadratu). Tadašnja vrijednost zemljišta je računata na bazi izvještaja komisije Uprave za nekretnine (datum 16. maj 2012. godine), a jedan od njenih članova bio je njen direktor Dragan Kovačević, protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak zbog optužbi za zloupotrebe u jednom drugom slučaju", predočili su iz Akcije za socijalnu pravdu. 
 
U dokumentaciji u posjedu ASP-a o sudskom postupku za 'Limenku' vidi se sudski vještak istog imena, kojeg je angažovao Aco Đukanović kao tužilac.

"Zajedno sa vještakom građevinske struke, oni su izradili stručni nalaz, na bazi kojeg je kasnije isplaćena odšteta tužiocu Đukanoviću. Iz sudske dokumentacije proizilazi da je izgubljena dobit u sudskom postupku najvećim dijelom računata po osnovu toga što nije sagrađena zgrada na kupljenoj lokaciji, a računica je izvedena na bazi idejnog, a ne glavnog projekta, sa procjenom da bi sve sagrađene stambene i poslovne jedinice u zgradi bile odmah rasprodate. U periodu od februara 2013. godine, pa do februara 2016. godine, bankaru Acu Đukanoviću je po osnovu dobijenog sudskog spora za slučaj "Limenka" iz državnog trezora isplaćeno oko 14 miliona eura, od čega se nepunih 3,4 miliona odnosilo na povraćaj uplaćenih sredstava za lokaciju koju je prvobitno kupio, odnosno zemljište gdje je Centar bezbjednosti u Podgorici", naveli su iz ASP-a. 
 
Po osnovu izgubljene dobiti isplaćeno je nešto preko sedam miliona eura, podvukli su. 

"A po osnovu povećane vrijednosti zemljišta skoro 668 hiljada, po osnovu kamata preko 2,8 miliona eura, sudskih troškova nepunih 11 hiljada eura, a po osnovu provizija banke više od 1,4 hiljade eura, što je oko 10,6 miliona eura, koliko je dobio bankar Đukanović, jer nije došlo do realizacije posla", istakli su iz ASP-a.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније