Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ tagesschau.de ]

09. 10. 2023. 06:35 >> 15:52

ISTRAŽIVANjE

U ratu kotorskih klanova ubijen i doušnik njemačke policije?

Ubistvo Aleksandra K. u Španiji zabrinjava njemačku policiju, a vjeruje se da je povezano sa obračunom kotorskih klanova. Po istraživanju njemačkih televizija VDR i NDR, žrtva je bila tajni agent njemačke policije, raspoređen da se infiltrira u narko kartele. Nije isključeno da je taj zločin, počinjen u španskom gradu Marbelja, povezan i sa aktivnostima njemačke policije protiv kotorskih klanova.  Da li je Aleksandar K. bio razotkriven prije smrti kao agent njemačke policije i je li to bio razlog za zločin, još se ne zna. 

Aleksandar K., javljaju njemački VDR i NDR, mučen je i ubijen u Marblji. Nađen je stanu za odmor u južnom španskom gradu Marbelja, sa plastičnom kesom preko glave, vezanih ruku i nogu. Ubice su ga očigledno mučile danima prije nego što su mu dvaput pucale u glavu, a 30. juna 2022. godine, dan nakon krvavog čina, vlasnik stana je otkrio tijelo. Španska policija pretpostavlja da je 33-godišnji Srbin bio žrtva narko-rata oko biznisa šverca kanabisa i kokaina u Evropi. U stanu je tokom pretresa nađena i njegova njemačka boravišna dozvola.

Po istraživanju VDR i NDR, trag u ovom slučaju ubistva vodi do Njemačke. Španskim istražiteljima, stručnjacima za borbu protiv organizovanog kriminala, bilo je potrebno neko vrijeme da identifikuju pokojnika. Kod sebe nije imao legitimacije. Međutim, navodi se da je u stanu u ljetovalištu pronađena njemačka boravišna dozvola, a prema istraživanjima VDR i NDR, Srbin je radio kao tajni agent, odnosno kao regrutovani doušnik, za njemačku policiju. On je u trebalo da pruži informacije o zločinima narko-bandi. Njegove špijunske aktivnosti su možda na kraju bile i ono što ga je odvelo u propast, pišu VDR i NDR (Florian Flade, WDR i Reiko Pinkert, NDR).  

Na pitanja o ovom ubistvu, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Hesena ni Državna kancelarija kriminalističke policije nijesu želeli da komentarišu da li su i kako hesenski tužioci koristili Srbina neposredno prije njegove smrti. Isto tako, nije jasno da li je njegovo sudbonosno putovanje u južnu Španiju prošle godine eventualno izvršeno u ime policije.

"Prema pisanju španskih medija, tamošnji istražitelji su nakon ubistva prvobitno pretpostavili da je žrtva uhvaćena tokom narko-rata koji godinama bijesni između dvije zavađene kriminalne grupe iz Kotora (Crna Gora)", pišu VDR i BDR.

"Nekoliko pokušaja atentata u Španiji, na Balkanu, Turskoj, Holandiji i drugim zemljama navodno su izveli ovi narko-karteli, koji se izuzetno brutalno bore za svoje pozicije u evropskoj trgovini kokainom", pišu VDR i NDR.

Neki srpski mediji prenijeli su da je krajem juna 2022. godine u Marbelji stradao Aleksandar Kolundžić, ali još nema potvrde da je to ista osoba koja je pomenuta u ovom istraživanju njemačkih televizija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније