Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

19. 09. 2023. 06:40 >> 16:11
8

VASILjEVIĆ ZA PORTAL

"Tunel nije bio težak poduhvat, kašikama se mogao probiti metar dnevno"

Sudski vještak građevinske struke Veljko Vasiljević komentarišući tunel koji je iskopan od stana u Njegoševoj do depoa Višeg suda u Podgorici kazao je za Portal RTCG da su to radili spremni radnici, te da da im je za orjentaciju u prostoru bio potreban samo kompas.

"Tu se sad stvaraju neke aluzije da je to uradila neka ozbiljna firma ali to je besmislica. To su radili ljudi pješke, radnici, a alatke su im bili zidarski čekić, imali su motornu testeru za pravljene dasaka, te purpjenu da se to sve poveže", kazao je Vasiljević. 

Podzemne vode nema, ističe Vasiljević i objašnjava da je onom koji je kopao najteže bilo da ono što iskopa proturi pored sebe i da tovar neko vuče iza.

"Moglo se kopati i kašikama, metar dnevno. Sa dobrom organizacijom bez problema - dva metra dnevno. To se pakuje u džakove, nešto su ostavili u podrume, a iznijeli su samo koliko su morali", kazao je Vasiljević. 

Naveo je da su oni iznosili napolje samo onu količinu iskopane zemlje koja im je smetala. "Oni su držali u podrumu toliko koliko da im ne smeta, pakovali i vozili. Građani kao građani, svako gleda svoj posao, vide radnici u kombinezonu nose džakove i ne pada nikom na pamet ništa. Organizatori su morali imati neku logistiku, neko je od njih čuvao sigurno, a što se tiče orjentacije u prostoru kompas im je bio dovoljan", kazao je Vasiljević.

Naveo je da je onima koji su kopali tunel za orjentaciju u prostoru kompas bio sve što im završava posao. 

"Oni mogu da sa geoportala uzmu poziciju, stave kompas, odrede sjever i samo prate i svakih tri-četiri metra izvrše kontrolu. Ne treba od toga praviti spektakl, lako je to teklo", zaključio je Vasiljević. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније