Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

27. 07. 2023. 06:32 >> 18:26

ADVOKAT RADOVIĆ ZA PORTAL

"Nema izručenja Vojina Stupara, Srbija nije dostavila dodatne dokaze"

Viši sud u Podgorici da bi odlučio o osnovanosti molbe za izručenje Vojina Stupara tražio je od Srbije da dostave dokaze o osnovanoj sumnji protiv njega, jer ih nema uz molbu za izručenje, i ostavio rok od deset dana. Srbija, međutim, ni poslije šet mjeseci nije dostavila dokaze, rekao je za Portal RTCG advokat Marko Radović, pravni zastupnik Stupara.

Nedavno je Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv jednog od beogradskih ogranaka "kavačkog" klana, na čijem je čelu bio Nikola Vušović, zvani Džoni. Ova kriminalna grupa, čiji član je, prema navodima tužilaštva Srbije i Kotoranin Vojin Stupar, tereti se za tri ubistva i pet pokušaja ubistava. 

Advokat Radović navodi da Republika Srbija potražuje okrivljenog Vojina Stupara zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i pomaganje u teškom ubistvu.

"Ta krivična djela su izvršena na teritoriji Srbije, dok je Stupar bio u zatvoru u Crnoj Gori. On, inače, u Crnoj Gori ima aktivni krivični postupak za predmet "Jadran", gdje mu je još krajem 2020. godine ukinut pritvor i prihvaćeno jemstvo, te određene mjere nadzora koje se sastoje u oduzimanju putnih isprava i obavezi javljanja Upravi policije OB Kotor svakog ponedjeljka. U početku mu je bila izrečena i mjera zabrane napuštanja Opstine Kotor, ali mu je sud nakon godinu dana ukinuo tu mjeru zato što se uredno pridržavao te i ostalih izrečenih mjera i nije bilo više potrebe za tom mjerom"; izjavio je Radović.

Po njegovom sudu, u to vrijeme Srbija raspisuje potjernicu, a on iako je to znao, jer su objavili mediji, uredno odlazi u policiju da se javi shodno ovim mjerama, a tamo ga lišavaju slobode i sprovode sudiji za istragu Više suda u Podgorici.

"Tada kao njegov branilac ukazujem na ovu situaciju i posebno ističem da je ovaj postupak za 'Jadran' vraćen u početnu fazu zbog promjene sudskog vijeća i da zbog toga a i zbog obimnosti i složenosti ne može biti prvostepeno završen za još godinu dana, a da ekstradicioni pritvor po potjernici Srbije zakonski može trajati najduže osam mjeseci, pa nema smisla da se pritvara pa onda pušta posle osam mjeseci, jer on svakako po zakonu ne može biti izručen Srbiji dok se protiv njega ovaj postupak za 'Jadran' u Crnoj Gori pravosnažno ne završi. Sud, dakle, prihvata takvu argumentaciju i odbija da mu odredi ekstradicioni pritvor. To se sve dešava početkom novembra 2022. godine, a postupak za 'Jadran', danas dakle deset mjeseci nakon toga, još nije ni prvostepeno okončan, a neće ni biti sigurno još pola godine. Sledeća suđenja u tom predmetu su zakazana za kraj septembra i početak oktobra", naveo je Radović.

Naš sagovornik tvrdi da je Viši sud u Podgorici dodatno, da bi odlučio o osnovanosti molbe za izručenje Stupara, tražio od Srbije da dostave dokaze o osnovanoj sumnji protiv njega.

"Jer ih nema uz molbu za izručenje, i ostavio rok od deset dana, ali Srbija ni poslije pet mjeseci nije dostavila dokaze. Naravno, jer ih i nema, zato što okrivljeni Stupar zaista nije ni učestvovao u tome što mu se stavlja na teret. U takvoj situaciji, sudu Crne Gore ne preostaje ništa drugo nego da odbije i molbu za izručenje", navodi Radović. 

Podsjetimo, Stupar je 2019. godine uhapšen zbog sumnje da je pokrenuo kriminalnu organizaciju i švercovao kokain koji je zaplijenjen na brodu "Jadran" u Tivtu, a čija je vrijednost procijenjena na pet miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније