Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Б.Б.

11. 03. 2023. 22:04 >> 23:02

OSNOVNI SUD BERANE

Odbijen predlog da Vulević ostane u pritvoru

Predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama da se Vuku Vuleviću odredi pritvor odbijen je. ODT u Beranama Vuleviću je stavilo na teret krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i predložilo određivanje pritvora iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja djela.

Kako navode u saopštenju Osnovnog suda u Beranama, prema okrivljenom su izrečene mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta - teritorije opštine Berane bez odobrenja Osnovnog suda, obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije OB Berane i privremeno oduzimanje pasoša.

"Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Osnovnog suda u Beranama od 11. marta 2023. godine, po saslušanju okrivljenog, odbijen je kao neosnovan predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama za određivanje pritvora i prema okrivljenom su izrečene mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta - teritorije opštine Berane, bez odobrenja Osnovnog suda u Beranama; obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije OB Berane; i privremeno oduzimanje putne isprave – pasoša", navode u saopštenju.

U obrazloženju ove odluke se navodi da rizici da će okrivljeni zaista pobjeći, odnosno ponoviti krivično djelo i time ometati dalji tok postupka, pa zbog toga njegovo pritvaranje, vodilo bi povredi člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima čiji standardi nalažu da svako pritvaranje mora biti jasno, precizno i uvjerljivo obrazloženo.

"Predlog za određivanje pritvora cijenjen je u odnosu na brojne činjenice koje su ukazale da je u konkretnom opasnost od ometanja postupka od strane okrivljenog prisutna u tolikoj mjeri da se njome ne može opravdati određivanje pritvora, već je kao opravdano nađeno izricanje navedenih mjera nadzora radi obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Osim toga, za ukazati je da pritvor ne predstavlja kaznu, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku, te da će suđenje u ovoj pravnoj stvari od strane postupajućeg sudije biti zakazano u zakonom određenom roku. Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Višem sudu u Bijelom Polju u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje rješenja", navode u odluci beranskog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније