Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.M. [ Beta ]

24. 03. 2024. 17:32 >> 17:32
1

Vlada SAD

Vašington tvrdi da Ukrajina nije učestvovala u moskovskom masakru

Vlada SAD saopštila je danas da "nema umiješanosti Ukrajine" u masakr u predgrađu Moskve, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin spominjao moguću vezu terorista sa Ukrajinom, zbog toga što su oni navodno pokušali da pobegnu u tu državu.

Nema dokaza da je Ukrajina umiješana u masakr u kojem je stradalo 137 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela džihadistička grupa Islamska država, izjavila je danas američka potpredsjednica Kamala Haris (Harris).

"Islamska država snosi punu odgovornost za napad. Nije bilo umiješanosti Ukrajine", rekao je neimenovani portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbjednost.

Vašington je komentarisao jučerašnji govor ruskog predsjednika koji je osudio "varvarski teroristički" čin i dodao da su "četvorica izvršilaca" napada uhapšena "dok su krenuli ka Ukrajini", ne pominjući Islamsku državu.

Napad se dogodio u petak u koncertnoj dvorani koja se nalazi u Krasnogorsku, sjeverozapadno od Moskve. To je najsmrtonosniji teroristički napad u Rusiji u poslednjih 20 godina i najveći napad Islamske države u Evropi.

Islamska država, protiv koje se Rusija bori u Siriji i koja je takođe aktivna na ruskom Kavkazu, već je sprovodila napade na ruskom tlu, još od kraja 2010. Međutim, ta džihadistička grupa nikada nije preuzela odgovornost za jedan tako veliki napad.

Islamska država je u petak uveče na Telegramu saopštila da je odgovorna za napad i da je to dio "rata sa zemljama koje se bore protiv islama".

Međutim, ni Putin ni ruske službe bezbjednosti nisu optužile Islamsku državu, već su saopštili da su osumnjičeni za napad imali "kontakte na ukrajinskoj strani" i da su planirali da pobjegnu u tu zemlju. Nisu dali detalje o prirodi tog kontakta niti dokaze o njegovom postojanju.

"Ukrajina nema nikakve veze sa tim", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjedništva Mihailo Podoljak koji je optužbe Rusije ocijenio "apsurdnim".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније